Mindfulness en meditatie op de werkvloer zweverig? Komop zeg!

In mijn nieuwe boek ‘Goden en goeroes’ laat ik het belang zien van spiritualiteit op de werkvloer. Kun je als manager of medewerker iets met de overtuigingen van mensen? Het antwoord is simpel: ja. Het zal je team enorm verrijken en beter laten presteren als mensen met een verschillende spirituele achtergrond zich uiten. Uiten over de dingen die ze daar leren. Belangrijke managementideeën zijn vaak afkomstig uit spirituele stromingen.  Dit fragment uit mijn boek geeft een indruk. 

Bewuster en gezonder leven is één van de vruchten van mindfulness en meer oosterse levensstijlen. In meditatie ‘naar jezelf kunnen kijken’ vanuit ‘een hoger of kosmisch bewustzijn’ leidt ertoe dat mensen andere, vaak gezondere levensstijlen opzoeken. Yoga is ook zo’n manier. Dit kun je zien als een vorm van ziekteverzuimpreventie. Goed slapen, goed eten, niet meegesleurd worden door de gekte van taken en plichten, maar ‘mindful’ bezig zijn met dingen; dat zijn allemaal weerstand verbeterende zaken.

Een andere vorm van weerstand opbouwen ligt op het mentale vlak. De digitale revolutie is begonnen en zal zich de komende jaren verder ontvouwen. Mensen maken zich daar druk om. Wat voorbeelden:

-Een onzekere toekomst geeft een minder prettig gevoel dan een het bekende verleden. Hoewel het verleden uitdagingen met zich meebrengt, is het zelf geen uitdaging. De toekomst wel.

-Mensen zijn bang dat er geen werk meer voor hen zal zijn in de toekomst.

-Mensen denken dat robots ons zullen inhalen en overweldigen.

-Mensen vrezen dat ze niet meer mee zullen kunnen komen in het digitale tijdperk.

Bewust leven, bijvoorbeeld langs de weg van mindfulness kan mensen leren inzien dat ze zich geen zorgen hoeven te maken, en in het hier en nu te blijven met hun gedachten. Wat de toekomst brengt, weet niemand, maar waarom zouden we van het ergste uitgaan en denken dat ons rampen zullen treffen? Lijden om iets dat niet heeft plaatsgevonden en mogelijk nooit plaatsvindt is zonde van de energie. Spiritualiteit kan hier helpen angst te relativeren.

Het taoïsme levert een goede houding ten opzichte van de toekomst. Het leert je om als een drijvend stuk hout te zijn in de stromende rivier van de tijd. Zo’n stuk hout blijft altijd drijven en gaat gemakkelijk mee op de meanderende rivier. Passeert de bochten en stroomversnellingen zonder moeite. Dergelijke aan de natuur ontleende symboliek heeft een oude spirituele oorsprong, en kan mensen helpen zich open te stellen op een positieve maar nuchtere manier voor de digitale toekomst. En die houding zal mensen uiteindelijk het meeste opleveren.

Meditatie heeft aantoonbare voordelen. Eén voorbeeld daarvan komt uit de neurowetenschappen. Mensen beschikken over een central executive (CE)  in hun brein, die ervoor zorgt dat ze plannen kunnen maken en uitvoeren. Deze CE staat in de alertheidstand, en zorgt ervoor dat we in staat zijn om te focussen en gericht aan de gang te zijn. Maar deze CE kan overbelast raken, net als de ‘schakelaar’ in je brein, de zogenaamde ‘insula’, die zorgt dat we van de CE naar de dagdroomtoestand (DNS =default network system) omschakelen. Deze dagdroomtoestand ken je wel. Je geest is dan even met niets in het bijzonder bezig. Ongericht, niet gefocust. Je gedachten kunnen dan even onaangestuurd ‘rondzwerven’ en door elkaar heen lopen.

Voor creativiteit is de dagdroomtoestand bijzonder belangrijk, maar ook om de CE in je hersenen rust te geven. Anders raak je uitgeput. Meditatie zorgt ervoor dat zowel de schakelaar in je brein, als de dagdroomtoestand, ruimte krijgen, en daarmee is de boel meer in evenwicht en dat is voor je brein ook beter. Dit is een verhaal dat je met iedere medewerker kunt delen. Vroeger was meditatie misschien iets uit de ‘zweverige’ hoek; tegenwoordig kunnen ook ‘nuchtere’ mensen zonder gène mediteren.

Het boek ‘Goden en goeroes’ is flink gestegen sinds haar verschijning in de Managementboek top 100. Op dit moment staat het boek op nummer 33. De verwachting is dat het in de top 10 zal komen. Dit is een link om het boek aan te schaffen: https://www.managementboek.nl/boek/9789492939067/goden-en-goeroes-bert-overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *