Martine Vos: We hebben geen MD nodig om karren te trekken…

Ik bewonder mensen die zeggen: dit kan ik, maar dit nog niet, maar ik denk dat ik het kan leren. Kwetsbaar en zeker tegelijkertijd.’ Martine Vos, Hoofd Expertisecentrum bij de Bloemenveiling Aalsmeer, is de eerste in een serie waarin MD-verantwoordelijken uiting geven aan de manier waarop organisaties vorm geven aan hun opleidingsbeleid.

“Bij de Bloemenveiling Aalsmeer trekken we aan karren. Daar heb je toch geen MD voor nodig?”
Nee, maar voor 50 hogere managementfuncties en evenzoveel middelmanagementfuncties wel.
Korter kan ik de behoefte aan het aantrekken en ontwikkelen van jong managementtalent niet omschrijven.

Dus voeren de bedrijfsafdelingsmanagers elk jaar selectiegesprekken met aankomend talent:

“Wat zoek je in een volgende stap?”

“Wat is je beeld van leidinggeven?”

“Waarom leidinggeven?”

Het goede antwoord bestaat niet:

“Hogerop wil ik”.

 “Ik kan zoveel meer”.

“Carriere maken”.

“Visie uitdragen, mensen die dat voor me doen”.

“Eindelijk eens echt iets kunnen veranderen”.

En eigenlijk luisteren we ook niet geheel naar de antwoorden. We luisteren naar de wijze waarop men zijn antwoord geeft, en waar de antwoorden vandaan komen. Ik hoor graag dat iemand niet weet waar hij/zij over vijf jaar staat, als dat betekent dat hij/zij een richting heeft, maar daarbij actief zoekt naar eigen grenzen en vandaar nog niet weet waar uit te kunnen komen.

Ik bewonder mensen die zeggen: dit kan ik, maar dit nog niet, maar ik denk dat ik het kan leren. Kwetsbaar en zeker tegelijkertijd. Persoonlijk en zakelijk gecombineerd. Uit deze gesprekken komt elk jaar weer een aantal talentvolle, stevige, zichzelf kennende en zoekende MD Potentials bovendrijven, waar we graag ons Management Developmentbeleid op richten.

 

3 thoughts on “Martine Vos: We hebben geen MD nodig om karren te trekken…”

Bert 17 jaar ago

Interessant, Martine, om te zien hoe iemand, die een belangrijke rol heeft bij Management Development, kijkt naar hoe mensen hun vragen stellen. Je zegt echter ergens dat je ‘eigenlijk niet luistert naar de antwoorden’ die mensen geven op de vragen die je stelt. Kan je me eens uitleggen waarom niet.

Martine Vos 17 jaar ago

Een antwoord op je vraag…
Ja zeg, schrijf ik het lekker puntig op voor een column, mag ik het gaan uitleggen..
Natuurlijk luisteren we ook naar wat iemand zegt, anders zou het wel heel pretentieus zijn, maar dus ook naar de antwoorden achter het antwoord, de wijze waarop iemand iets zegt, en dat spiegelen we, geven we terug aan die persoon, zodat deze daarop kan reageren of nadenken. Zo ontstaan er vaak hele goede gesprekken die iemand helpen bij het vormgeven van zijn/haar ambitie in een bepaalde richting

Bert 17 jaar ago

Voor mij is het nu helder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *