De 10 voordelen van een goed diversiteitsbeleid

Wat zijn nu de voordelen van een goed en breed diversiteitsbeleid? Die vraag is zeer relevant in een tijd dat vrijwel alle diversiteitsonderwerpen worden ervaren als saai, irritant, uitgekauwd en kleurloos.  Het lijkt wel alsof diversiteit alleen maar negativiteit genereert. Daarom hier een aantal voordelen van diversiteit. 

  1. Verschillende percepties leiden tot verschillende invalshoeken: geen groupthinking; meer keuzes mogelijkheden als er een weg moet worden gekozen. Dat leidt tot betere besluiten en betere besluiten tot betere resultaten.
  2. Ontwikkeling van je perceptie leidt tot beter afstand kunnen doen van je eigen ‘waarheid’ en de daarmee samenhangende emotie. Je ‘tunnelt’ minder, doordat je regelmatig naar je eigen invalshoek moet kijken als een subjectieve  invalshoek. Je kijkt breder en rationeler bij belangrijke beslissingen. Je oordeelsvorming is dus beter en daarmee ook je besluitvorming.
  3. Door een variatie aan mensen en meningen word je zelfkritischer en daardoor stap je makkelijker af van een verkeerde koers. Te lang vasthouden aan een verkeerd gekozen koers is een veel voorkomende fout van organisaties.
  4. Meer mensen hebben werk, waardoor je geen onderklasse creëert. Daarmee vermindert de criminaliteit.
  5. Meer kennis van internationale business door betere internationale relaties. En daardoor meer omzet.
  6. Door onze fixed price cultuur zijn Nederlanders vaak minder goed in onderhandelen dan mensen met een migranten achtergrond. Terwijl onderhandelingen buitengewoon belangrijk zijn voor het bedrijfsresultaat.
  7. Politie, ziekenhuizen en defensie krijgen een beter beeld van de samenleving en de mensen uit andere culturen, wanneer ze veel diversiteit in hun organisatie hebben. Dit voorkomt vertragende misverstanden en bloopers, maar zorgt ook voor efficienter werken. En daar kan niemand tegen zijn.
  8. Via diversiteit word je klantenkring groter, omdat je via de verschillende achtergronden een breder publiek bereikt.
  9. Je imago gaat er op vooruit, wanneer je een organisatie bent die positief omgaat met diversiteit.
  10. Je haalt meerdere kwaliteiten in huis waardoor je performance beter wordt. In sommige culturen zijn mensen erg goed in onderhandelen. In andere zijn ze goed in risico management.

Bert Overbeek is een autoriteit op het gebied van diversiteit. Als trainer, coach en interim manager werkte hij in 22 jaar in meer dan 45 organisaties. Zijn boeken ‘Mannen en/of vrouwen’ en ‘Diversiteit’ bereikten de top 5 in die Managementboek top 100.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *