Denk aan je kinderen, wanneer je gaat stemmen!

Trump gaat helaas echt proberen te doen wat hij van plan was. De milieubeweging moet er al aan geloven. 3000 man in die branche worden ontslagen. De president laat zich niets gelegen liggen aan milieubescherming. Banen, daar gaat het om. Als de wereld daaraan kapot gaat, dat is dan jammer. Hij juicht een verdeeld Europa economisch toe. Dat is alleen maar goed voor Amerika. Militair blijft hij met Europa verbonden, maar onder de voorwaarde dat ze meer gaan betalen. En dat gaan ze doen.

De muur met Mexico zal hij koste wat het kost willen bouwen. Trump maakt al volop ruzie met Mexico en de betrekkingen worden er niet beter op. En zijn politiek ten aanzien van moslims en migranten is duidelijk. De motieven zijn dat het illegalen en terroristen zijn.

Wat kunnen wij doen? Toekijken? Cynische postings doen op social media? Protesteren? Al die dingen gebeuren, maar de vraag is of ons dat verder helpt. Ik zou meer creativiteit willen voorstellen. Het ziet ernaar uit dat noch China, noch Rusland, noch Trump heil ziet in milieubescherming. Ze ontkennen het verband tussen onze menselijke levensstijl en de klimaatverandering. Ontbossingen, uitdroging, orkanen en stijgende zeespiegels; dat heeft daar allemaal niets mee te maken volgens de machtsblokken. Dat is erg, omdat toekomstige generaties te maken krijgt met een wereld vol veel bedreigingen. Korte termijndenkers als Trump interesseert dat geen bal. De lange termijn is net zoiets als verweggistan. Na mij de zondvloed. Xi Jinping en Poetin zijn allebei de 60 voorbij. Trump is 70. Waarom zouden ze zich druk maken over de toekomst?

We moeten dus creatief zijn. In het belang van moeder aarde en de wereld na ons. Als de donder schone technologieen gaan ontwikkelen. Producten die slecht zijn voor onze aarde weigeren. Een deel van ons geld weggeven om armoede te bestrijden. Initiatieven vanuit het volk nemen om dat wat de mannen in de top doen niet te ondersteunen. Niet alleen cynische postings, niet alleen protestmarsen, maar metterdaad een bijdrage leveren aan een betere wereld. Als de leiders het verkeerde pad bewandelen, moet het volk verstandig handelen. Alleen dan valt er iets te redden.

Als je gaat stemmen deze week, denk dat aan deze dingen. Denk niet alleen aan de korte termijn; denk ook aan de toekomst. Aan je kinderen. Maak een verstandige keuze, en laat je niet wijsmaken dat alles momenteel draait om het bestrijden van de islam; ook als je bang bent voor terrorisme.

En oh ja, ga wel stemmen deze keer. Wie zijn hoofd afwendt, laat de populisten de vrije ruimte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *