Foute staffers

2014-11-18 09.56.49In de trein hoorde ik onlangs een gesprek dat ik symptomatisch vind voor bepaalde stafafdelingen in de 21e eeuw. Veel analytisch gedoe over medewerkers, die al dan niet zouden functioneren. Gesublimeerde roddel, verpakt in een jasje van competenties en organisatiedoelen. Komt erop neer dat je een eigenschap van iemand uitvergroot, en die eigenschap dan combineert met een organisatiedoel. En wel zo dat die eigenschap niet positief is voor het verwezenlijken van de organisatiedoelen.

Deze benadering is zo vals, omdat hij niet drijft op feiten maar op het gevoel van de betrokken staffers, in dit geval HRM-managers. Natuurlijk is het zo dat er mensen zijn die op verkeerde plekken zitten, en dan moet je met elkaar eerlijk praten en vooral de wond niet te lang laten zweren. Maar dat geanalyseer, brrr. Vanochtend hoorde ik ongeveer het volgende. 

 

-Hoe vind jij Maassen?, vroeg de hoogst geplaatste.

-Jij?

-Ik vertrouw hem niet helemaal. Hij praat mooi, maar wat doet hij nu precies?

-Dat weet niemand (lachje).

-Hij lijkt een beetje op iemand die ik vroeger meemaakte in mijn tijd bij Condex. Ook zo’n babbelaar. Er kwam niets uit zijn handen.

-Geen hands on mentaliteit, zullen we maar zeggen. Ik vind hem ook stoffig.

-Hoezo?

-Gewoon. Zijn uitstraling. Ik vraag me af wat klanten van hem vinden.

-Ik denk dat ik eens met hem ga praten. Hij zit niet op de goede plek, vermoed ik. Bovendien zegt hij rare dingen in vergaderingen met de directie. Laatst kreeg ik allerlei vragen, omdat hij een signalering deed.

Hier gebeurt precies wat ik bedoel. Er gaat een gesprek met Maassen (wiens naam hoorbaar genoemd wordt in een volle treincoupe) plaats vinden op basis van het idee dat hij niet op de goede plek zit. En waarom? Omdat hij op iemand lijkt uit een verleden. Omdat iemand hem subjectief als ‘stoffig’ beoordeelt. Zonder dat te hoeven toelichten. En weten deze HRM’ers eigenlijk precies wat Maassen doet? Dat blijkt niet uit hun babbeltje. Wat wel blijkt is dat een van de twee een vervelende ervaring heeft opgedaan met Maassen aan de directietafel. En dat is lastig geweest voor haar positie.

Ik zeg niet dat er niets mis is met Maassen. Dat kan maar zo. Het gaat mij om deze veel te makkelijke en veel voorkomende manier om mensen weg te zetten. Soms denk je wel eens dat dit type staffers het belangrijkste deel van hun tijd vullen met dit soort onzin. De hele dag praten, maar anderen verwijten geen hands on mentaliteit te hebben. Altijd in de analysestand en als geboren roddelaars kwaadspreken over anderen en dan net doen of dat professioneel is.

Ik wilde er toch een keer een punt van maken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *