Testosteron wil iets: de avondklokrellen

Deze week werd in verband met het coronavirus de avondklok ingevoerd. Dit werd aangegrepen door een aantal jongeren om auto’s in brand te steken, ruiten in te slaan en winkels te plunderen, met de politie op de vuist te gaan en chaos en destabilisatie te veroorzaken. Uiteraard sprongen de media erop, al werden ze ook zelf besprongen, en probeerde verdieping aan te brengen: waar komt dit vandaan en waardoor wordt het veroorzaakt?

Nu zijn de corona maatregelen een plaag voor iedereen, maar voor jongeren het meest. De arme schatten lopen hun feestjes en festivals mis en het zo broodnodige contact met leeftijdsgenoten is op rantsoen. Een tijd konden ze in het verborgene nog wel een feestje houden, maar de overheid kreeg het door en de maatregelen werden aangescherpt en aangescherpt, zodat ook de jongere geen escape meer ziet En, zo verklaarden een aantal mensen, dat is de reden voor het vandalisme.

Ik denk echter van niet. Ik denk dat je niet zo diep hoeft te kijken om dit te verklaren. En ik denk ook niet dat het veel met corona te maken heeft. De vreedzame demonstranten hebben er niets mee te maken. Ze zijn er misschien zelfs meer slachtoffer van dan anderen. Ze hebben in het midden van het geweld gezeten, en krijgen er hier en daar zelfs de schuld van.

Nee, er is een andere verklaring voor. En die ken ik, omdat ik er in mijn puberteit zelf last van had. Kort, maar toch. Een jaartje of zo, in mijn geval. Maar lang genoeg om te begrijpen hoe het kan werken. De verklaring is namelijk geen corona of slechte behandeling maar deze: het voelt lekker om te rellen en dingen te doen die niet mogen. Het is fijn om je spierkracht te voelen, en het lawaai te veroorzaken van brekend glas of een ontploffing. Het voorziet in een behoefte aan spanning en sensatie, en jij bent er deel van.

Het levert je bovendien de bewondering op van je vrienden en bovenal: macht. Een fenomeen waar je kennis mee maakt, en dat lekker smaakt. Het is een orgastisch gevoel, je ontlaadt er lekker op. Het is zo lekker, dat je morgenavond weer wil. Het is een soort gamen, gokken, maar dan echt. En je haalt er de krant ook nog mee!

Ik herinner me ook nog uit die tijd, dat het me een lekker gevoel gaf als ik mijn spieren gebruikte. Misschien ken je dat ook, als je een sportschool bezoekt. Je geniet van je eigen fitheid en kracht. Je kunt je lenigheid en je snelheid demonstreren voor je vrienden, en dwingt er respect mee af. Vergeet niet, dat je in bepaalde kringen bewonderd wordt als je sterk bent.

Ik herinner me dat ik in die periode opkeek tegen de jongens die op zaterdagavonden hun vuisten lieten spreken en lokte ook nog wel eens een robbertje vechten uit. Ik kan nog precies terughalen waar het om ging. Het ging om de bewondering van anderen. Om de aandacht die je daarbij beleefde. Aandacht die je niet kon krijgen door sportprestaties of prestaties op school. En aandacht die je wel nodig had, maar alleen maar kon beleven via bewondering.

Er was ook nog een andere kant. Ik sliep er slecht van. Had medelijden met iemand, als ik hem een klap had verkocht. Dus stopte het al snel. Het was ook allemaal vrij onschuldig. Maar er ging eenzelfde mechanisme achter schuil als het mechanisme dat ik deze week zag. Macht. De bewondering van je vrienden. Aandacht. En het lekkere gevoel van spieren die je gebruikt.

Hoe je daarmee om moet gaan? Simpel. Aanpakken. Van de straat plukken, geldboetes geven, maar ook begeleiden. Afleren dat het stoer is om destructief te zijn. En hoe paradoxaal ook: stuur ze naar een vechtsport waar ze leren om gedisciplineerd om te gaan met deze wilde destructieve energie, en waar ze bovendien hun agressie kwijt kunnen.

Testosteron wil iets. Het is doelgericht, doe-gericht, het negeert kwetsbaarheid en het wil benut worden. Zeker op een leeftijd dat het in sterke mate aanwezig in het lichaam is, zoals bij jonge mannen. En dat is de oorzaak van het geweld van de afgelopen week. De overheid heeft er passend op gereageerd.

Er is geen nuttiger antwoord op dit soort uitdaging, dan je spierballen laten zien. En weten dat je in dit land niet zomaar de boel mag ontregelen. Fijn dat al die voetbalsupporters en buurtbewoners mee hebben geholpen. En een compliment voor de politie. Dat mag ook wel eens in deze donkere tijden. Al zal ongeveer de helft van mijn netwerk dit onzin vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *