Waar staat onze menselijke beschaving? En waar gaat ze heen?

‘Groei door verval’ is een drieluik dat handelt over de evolutie, het heden en toekomst van onze aarde. Het geeft de lezer een perspectief op onze tijd en de toekomst.

 

Van oerknal via kunstmatige intelligentie naar klimaatopwarming en daarna, dat alles beschrijft het boek. Werkelijk van alles komt langs. Filosofie, spiritualiteit, maar ook heel veel moderne wetenschappelijke inzichten. De manier waarop Bert Overbeek deze zaken met elkaar verbindt is uniek in de wetenschapsbeschouwing en literatuur. Het boek is geschreven vanuit een (fictieve) hogere macht, die de hele geschiedenis heeft meegemaakt vanaf de grondlegging van ons universum.


De schrijver vindt dat de politiek en wij individueel beter voor de aarde en mensheid moeten zorgen. Liefde en vrede in plaats van macht en geweld. Dat klinkt wat zweverig, maar dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. Wetenschappers geven al jaren aan dat we wakker moeten worden. Je bent niet populair als je het over klimaatellende hebt. Het boek bevat veel detailinformatie over de toekomst. Overbeek is van mening dat deze aarde meer verdient, en dat homo sapiens zich als de donder moet gaan beseffen wat hij aanricht met zijn heerszucht en territoriumdrift.

Overbeek heeft gekozen voor het perspectief van een godheid, die sterk verwantschap vertoont met de bijbelse. Hij had net zo goed kunnen kiezen voor een kunstmatig intelligente machine in 2050, omdat die tot dezelfde conclusies over de mensheid zou kunnen komen.

Heerlijk boek voor de wintermaanden om iets aan je visie te doen en jezelf te verdiepen. Gewoon te halen of te bestellen bij de boekhandel.

https://www.managementboek.nl/boek/9789403641591/groei-door-verval-bert-overbeek

 

3 thoughts on “Waar staat onze menselijke beschaving? En waar gaat ze heen?”

Niels van der Stappen 2 jaar ago

Ik had het toch niet erg gevonden, als hier enige inhoud naast reclame geplaatst was…

Antwoord op Niels van der Stappen
Bert Overbeek 2 jaar ago

Ik heb het niet vaak dat een reactie enige ergernis bij me oproept. Ik vind eigenlijk in alle gevallen dat mensen hun meningen mogen uiten en niemand hoeft het met me eens te zijn. Maar dit vind ik een nogal onaardige reactie. Al meer dan 15 jaar deel ik geheel gratis artikelen over ontwikkelingen uit organisatieland. Intussen ruim 2000 gratis artikelen. Al vanaf 2006 doe ik dit, omdat mijn principe is dat kennisdeling een nuttige functie heeft. Jij weet dit ook, Niels, want je reageert al langer op de artikelen en postings hier. Slechts heel af en toe maak ik reclame, voor boeken of voor een training die ik geef. Beetje flauw om dan net te gaan doen, alsof dit een soort van reclame-dashboard is. Ik vind het jammer, Niels.

Niels van der Stappen 1 jaar ago

Bert, het gaat mij simpelweg om dit artikel. Als ik een artikel, met deze titel lees (waar ik de laatste 2 jaar ook voor betaal) vind ik dat er toch wel meer ‘content’ in mag dat de lading van de titel dekt. Dat heb ik uitgesproken. Noem het anders: “Nieuw boek uit over de toekomst van de menselijke beschaving”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *