Jonge directeur grootaandeelhouders zien geen probeem in vergrijzing

young dgaHet is al jaren bekend dat Nederland een bevolkingsdaling te wachten staat veroorzaakt door de vergrijzing en de ontgroening. De exacte gevolgen van deze daling voor de macro-economie zijn onbekend. Al bestaan er vele meningen over en kenmerkent voor deze meningen is, dat ze ver uiteen lopen. In ieder geval is de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar één van de maatregelen die genomen is om de AOW betaalbaar te houden. De uitvoering van deze maatregel ligt een jaar of tien voor ons. Echter binnen twee tot vijf jaar zijn er grote problemen

te verwachten bij werving en selectie van arbeidskrachten vanwege de uitstroom van de babyboomers. In Nederland zijn dat vooral mensen die geboren zijn tijdens de geboortegolf in 1946 en 1947 – net na de Tweede Wereldoorlog. Het grootste probleem schijnt te zijn dat er te weinig mensen beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en dat degenen die beschikbaar komen de vereiste kennis en vaardigheden ontberen. Kortom, een verdomd kleine vijver waaruit gevist moet worden.

Een maand of twee geleden verzorgde ik een lezing voor een groep opvolgers in familiebedrijven; de jong directeur grootaandeelhouders. In dit geval waren ze vooral werkzaam in het midden en kleinbedrijf in het oosten van het land. Nu wordt dit ook wel het gebied genoemd waar de turf, jenever en achterdocht hoog in het vaandel staan. Opmerkelijk was namelijk dat toen ik een opmerking maakte over de komende demografische bewegingen zij mij bewegingsloos en met de armen over elkaar aan bleven staren. Op mijn vraag of ik zij zich geen zorgen maakten over de komende jaren kreeg ik als antwoord dat ik vooral niet alles moest geloven wat er in de kranten staat en wat door banken en de overheid wordt geroepen. Eén ging zelfs zover dat hij het maar zag als hogere astrologie en staren in de glazen bol.

“Ja, die mensen willen toch ook boter en pindakaas op hun brood! Maar wij zien het tegen die tijd wel of het allemaal waar is. We hebben ons altijd nog gered.”

Zou hij gelijk hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *