De haringtest van het AD: daar zit een luchtje aan! (Meest bekeken item in 2016)

2011or-zaal2Het meest gelezen artikel in 2016 op Jongebazen.nl ging over de haringtest van het AD. Liefst 24000 lezers bezochten onze blog. Reden om het als beste artikel van 2016 te presenteren. Hier is het.

Iets over onbetrouwbaarheid van media en hoe dat de detailhandel kan raken. De nationale haringtest van het Algemeen Dagblad. Een keer per jaar gaan, zo zegt het AD, de onafhankelijke onderzoekers Aad Taal en John Oosterhuis, afkomstig uit de visserij, Nederland rond om cijfers te geven aan de haring die de Nederlandse visboeren en supermarkten hun klanten voorzetten. Een en ander wordt opgeschreven door de AD journalist Hovius, die verzekert dat de test eerlijk is en onpartijdig.

Dat dit een test is waar visverkopers zich nerveus over maken, behoeft geen nadere toelichting. Media hebben altijd een behoorlijke invloed, en zo’n test kan behoorlijk wat invloed hebben op de business van de meestal hard zwoegende mensen uit de viswereld.

Nu reis ik veel door Nederland en overal eet ik als lunch tenminste een haring. Vanwege de omega 3. Van de visboer in mijn woonplaats Doorn ben ik echter simpelweg een fan. Zijn haring is, en dat is de mening van de meeste klanten, fantastisch. Voor de duidelijkheid: ik heb geen zakelijk belang in zijn winkel; ik ben een klant. Een vaste. Vanwege de kwaliteit.

Nu ben ik geen deskundige, maar toen ik de AD Haringtest zag, zag ik dat mijn viswinkel, die volgens mij tot de toppers behoort, een onvoldoende scoorde. Dat wekte mijn argwaan. Ik ging eens googlen op internet en las een stuk van Paul Waaijers die de AD test een wassen neus vindt, las interviews met visboeren die zich onrechtvaardig behandeld voelden en hoorde een interview op de Haagse FM zender.

Het is mij te gemakkelijk om kritische opmerkingen van visboeren die een onvoldoende hebben gekregen, af te doen met ‘ze kunnen niet tegen hun verlies’. Of ‘ze hebben de pest in dat ze geen hoge scores hebben’. Vooral als je in visland rondvraagt hoor je nogal wat bedenkelijke verhalen.

Ik vind dat andere kranten die verhalen eens moet onderzoeken. Want er lijkt nogal wat belangenverstrengeling schuil te gaan achter die testen. Volgens de verhalen althans. En die zijn talrijk. Ik noem er een. Aad Taal is een Scheveninger, die goed bekend is met de winnaars van 2016, de familie Simonis die ook uit Scheveningen komen. De nummer 2, Atlantic uit Leiden, verzorgt cursussen die gegeven worden door… Aad Taal. (http://vishandelatlantic.nl/opleidingen/)

En je moet in Zuidwest Nederland wonen om in de top 10 te kunnen komen. Wie naar de landkaart kijkt ziet hier een bevestiging voor. En hoe dichter bij Scheveningen hoe beter. De nummers 1, 2 en 3 zijn gevestigd in Scheveningen, Rijswijk en Leiden. Het NRC ging een dagje mee met Taal, Oosterhout en Hovius en vermeldde tussen de regels door:

 

De belangrijkste kritiek die je kunt leveren op de haringtest: keurmeester Aad Taal beoordeelt ook haringverkopers die hem eerder in het jaar hebben ingehuurd voor een cursus. Groothandel Atlantic, die vorig jaar haring leverde aan zes van de zaken uit de top-10, organiseert cursussen haringsnijden voor detaillisten en detacheert Taal als docent. Dat heeft de schijn van belangenverstrengeling.’

 

Ik vind dat het NRC hier bijzonder netjes blijft. Taal heeft een business relatie met Atlantic, die op nr. 2 staan in de top 10, en Atlantic levert aan zes zaken uit de top 10. Voor mij is hiermee de haringtest volkomen ongeloofwaardig geworden. Dit is geen objectieve test; dit is commercie. Lees nog maar eens mee met het NRC:

 

Een ander schimmig gebied: de advertentieafdeling van de krant benadert vishandels die zijn getest of ze een advertentie in de special willen plaatsen.

 

Weg met die haringtest. In de prullenbak ermee. Ondanks de deskundigheid en mooie praatjes. En mijn favoriete viswinkel in Doorn een onvoldoende? Ik heb zojuist twee haringen gehaald daar en ze waren weer fantastisch. Zoals alle klanten beamen. Want uiteindelijk gaat het natuurlijk niet om het oordeel van een paar subjectieve heren van de krant, maar om het oordeel van de klant. En die komen dolgraag bij ‘De Zilte Zee’, zoals de zaak heet.

En nogmaals: ik geef daar geen cursussen, ik ken ze niet persoonlijk, ik ben er slechts klant.

 

Iets dergelijks lijkt aan de hand met de oliebollentest. Ook daar zien we weer twee Zuidhollandse bedrijven in de top 3. Het Algemeen Dagblad handelt ook hier onethisch vind ik. In zijn commerciele benadering van journalistiek (het grensvlak is soms grijzer dan grijs) maakt het de ondernemers het leven zuur. 

72 thoughts on “De haringtest van het AD: daar zit een luchtje aan! (Meest bekeken item in 2016)”

Visplaza Roel Hopman …Van Weedestraat 149 ….Soest 3 jaar ago

Goedenavond,

Prima analyse. Eindelijk iemand die zwart op wit zegt wat veel anderen denken (en nog meer anderen allang weten). Inderdaad is de eigenaar van de viswinkel in Doorn een serieuze ondernemer, ik onderschrijf dat van harte. Ik ken hem al jaren als een gedreven visdetaillist.

Ik nodig u van harte uit ook onze winkel te bezoeken en de haring te beoordelen, mocht u eens in de gelegenheid zijn. Ook onze haring is als onvoldoende beoordeeld door de heren van het AD. Ik ben al langer voor een wedstrijd rond de haring in plaats van voor een “zogenaamde test” waar je klaarblijkelijk ongevraagd zomaar deel van kunt uitmaken.

Frappant tenslotte dat sommige ondernemers nog nooit bezocht zijn in hun jarenlange loopbaan (soms meer dan 15 jaar). Dan kun je natuurlijk nooit winnen. Over manipulatie gesproken…

Antwoord op Visplaza Roel Hopman ...Van Weedestraat 149 ....Soest
Bert Overbeek 3 jaar ago

Ja, ik ga mee met een wedstrijd. Is er een overkoepelende organisatie die zoiets kan organiseren?

Antwoord op Visplaza Roel Hopman ...Van Weedestraat 149 ....Soest
Arnold 3 jaar ago

En nu ook gelijk die oliebollentest maar onderuit halen want ook daarvan klopt geen Jota

Antwoord op Visplaza Roel Hopman ...Van Weedestraat 149 ....Soest
Bas 3 jaar ago

Ook wij hebben een viswinkel in het zuiden van het land en erger me al jaren!! Had zelf het idee om eens met onze haringleverancier een test op te zetten!!

Antwoord op Bas
Bob Goulooze 3 jaar ago
van de coterlet 3 jaar ago

Wij van viswinkel V.F.P.uit den haag zijn het eens met de mening van de auteur.
maar deze man vergeet nog een aspect.
als een gemiddelde winkel de test wint zal die plus minus 10000 haringen extra verkopen. als simones de test wint is dat een 10 x zoveel. omdat ze meerdere verkooppunten hebben en deze wordt aangeleverd door haringhandel atlantic. mag jij raden wie er wint.
hier geen rancune want wij zijn nooit lager getest dan een 8. maar weiger mee te doen om alleen als opvulling te mogen dienen. want wees eerlijk een 10???? en dat ieder jaar weer??? laat me niet lachten. pure willekeur.

Antwoord op van de coterlet
Bert Overbeek 3 jaar ago

Dus nummer 1 krijgt vis geleverd van nr 2. En de ‘objectieve’ beoordelaar werkt voor nr 2. Maar verder geen belangenverstrengeling. Dit is toch niet meer serieus te nemen.

Bert van Eeden 3 jaar ago

Beste dorpsgenoot, ik kan niet anders als het volledig met je eens zijn. De Zilte Zee levert super kwaliteit vis, waaronder haring. Ook ik heb geen belangen in dit bedrijf, ben een gewone klant en erger me aan de ongenuanceerde testuitslag. Misschien helpt jouw publicatie om deze test voortaan eerlijker te laten plaats vinden!

D. Stevens 3 jaar ago

Tja, zoals mijn opa altijd al zei: “wat in de krant staat, daar klopt geen ene moer van!”. Overigens hebben we het hier over de het AD, dat is al net zo’n sensatieblaadje als “de krant van dommig Nederland”… Maar goed, even onze mening: zodra de Hollandse nieuwe er is, rennen wij naar de Zilte Zee! Altijd weer smakelijk, heerlijk op temperatuur en werkelijk kakelvers. Een nul? Totaal en absoluut ongeloofwaardig, en niet alleen wat ons betreft, maar werkelijk iedereen die wij in Doorn en omgeving spreken erkennen de top kwaliteit van de Zilte Zee.

Bart Louwman 3 jaar ago

Dit is geen test maar een groot familiebedrijf. Nummer 1 krijgt vis geleverd van nr 2. En de ‘objectieve’ beoordelaar werkt voor nr 2. En nog 5 andere van de eerst tien krijgen hun vis van nummer 2. Als je wil winnen weet je waar je je vis moet kopen…

M. Kremer 3 jaar ago

Test is jaren een doorgestoken kaart en een en al belangenverstrengeling .. Men huurt de heer aart taal in , met zijn eigen zgn voedselveiligheid bedrijfje , en zie daar er komt n voldoende uit de bus … Pure oplichterij en een en al vriendjespolitiek wat hier bedreven wordt . Als er al een test moet gebeuren om kranten te verkopen moet die blind zijn , en door echte onafhankelijk en niet betrokken personen .. Nee heer taal is is dat beslist niet dat weet de handel al jaren !

Monique 3 jaar ago

Vorig jaar bij de ” winnaar” Simonis 5 haringen gehaald en die zijn zo de vuilnisbak in gegaan, ik durfde ze nog niet eens aan mijn honden te geven, zoveel graten zaten erin. Mijn favoriete haring verkoper is Mike Korf uit Loosduinen, hij maakt ze schoon waar je bij staat en ben nog nooit één graatje tegen gekomen. Dat de test oneerlijk is, is wel over duidelijk, laat de klanten stemmen.

Antwoord op Monique
dirk van oosten 3 jaar ago

Dan hebben wij de zelfde visboer prima haringkje bij mike Korf in loosduinen
Ook mike werd een paar jaar geleden slecht beoordeeld omdat zijn haring niet onder de wettelijke 7 graden zou zijn.
Nou wil ik helemaal geen haring van 7 graden want dat is te koud en gaat ten koste van de smaak,klant is immers koning toch.
En een emmertje haring is bij mike nooit zolang buiten de koeling want hij heeft genoeg klandizie.

Antwoord op Monique
Coos 3 jaar ago

Ben het helemaal met je eens, met vlaggetjesdag bij simons haring gekocht, NIET TE VRETEN! !!!! Dan MIKE KORF, voor mij een 10+. NOOIT meer simons wat een k*te zaak

Antwoord op Monique
Bob Goulooze 3 jaar ago
Gert de Weerd 3 jaar ago

Goed dat je dit bericht hebt geplaatst.

Van Veen 3 jaar ago

Een sensatie beluste test misschien, maar wel bizar dat een ‘Nieuwsblad De Kaap’ hier bijna een hele pagina aan kan besteden. Wel het feit, dat een ieder die de te dure prijs betaalde bij het binnenkomen van deze Hollandse Nieuwe en na de publicatie goedkoper uit is…… Ik adviseer toch Peter’s Vis met verschillende standplaatsen of Hopman Zeevis. Prijs/kwaliteit veel beter!!!!

Antwoord op Van Veen
K. M. 3 jaar ago

Het is toch heel normaal dat na verloop van tijd de prijs iets zakt. In het begin zijn bijv. asperges, kersen en andere seizoens gebonden producten toch altijd duurder. Dus ik denk dat de prijsdaling van de haring bij de “duurdere” verkoopadressen los staat van de publicatie van de haringtest-uitslagen…

Jacob Abbink 3 jaar ago

En als vervoerder van de Haring kan ik vertellen dat 90% uit Noorwegen en 10% uit Denemarken en allemaal in het zelfde water hebben gezwommen,de hele test is zo echt als een briefje van 21 euro.

Oliebollenbakker 3 jaar ago

Beste Viswinkels van Nederland, wij als geboren Oliebollenbakkers ageren al jaren tegen deze testen. Dat er belsngenverstrengeling mee gemoeid gaat staan onomstotelijk vast. Zij willen geld verdienen over de rug van vakmensen zoals u en wij. Graag sluiten wij ons bij u aan tegen deze misselijkmakende krant.

Antwoord op Oliebollenbakker
visliefhebber 3 jaar ago

Zowel voor de haring als de oliebollen test:ik ben niet gek, daar waar het schoon is en ze een lekker product verkopen ben ik klant!
hoe zit het met het feit dat de toeleveranciers jaren geleden ‘ineens’ niet meer gepubliceerd werden?
juist, een paar van deze grote bedrijven hebben gedreigd juridische maatregelen te nemen.
en let op, geem broodje aap verhaal, ik was toen werkzaam in de branche!

B 3 jaar ago

Wij hebben een viswinkel in een naastgelegen dorp waar atlantic heer en meester is.
In deze regio wordt een serieuze blinde smaaktest gehouden waar elke viswinkel aan mee kan en mag doen.
Ook atlantic heeft dit jaar deelgenomen aan deze blinde smaaktest en heeft geen hoge klasering gescoord, altans, niet in de top-3.
Meerdere viswinkels die dit en vorig jaar hoog scoorden in dese test zijn door het AD de laatste jaren stoicijns voorbij gegaan.

Antwoord op B
B 3 jaar ago

Blinde smaaktest:
Organisator: Leidsch dagblad
Iedere visspecialist leverd 15 vers schoongemaakte haringen, deze worden allen onder dezelfde omstandigheden(temp. Etc.) Geserveerd aan 15 juryleden.
Deze haring is genummert en alleen de nataris weet welke haring bij welk nummer hoort.

Een test gebaseerd op smaak en schoonmaak.

Antwoord op B
viswinkel v.F.P. 3 jaar ago

weet je nou wat zo zwak van jullie is…. ik durf met naam en toenaam te beweren hoe het is, jij niet…..
reageer dan gewoon niet joh.
viswinkel V.F.P.
van hoytemastraat 64
2596 E.S.
den haag.

Antwoord op viswinkel v.F.P.
Ruud Hoogeboom 2 jaar ago

Het gaat hier niet om namen.
Het gaat hier dat jullie de mensen misleiden met een broodje aap , voor jullie eigen belangen €€€€
En dat weten jullie donders goed viswinkel v.F.P

Antwoord op B
Bob Goulooze 3 jaar ago

Klopt helemaal. Dat is mijn LD Haring Smaaktest.

Kees de Groot 3 jaar ago

Hetzelfde verhaal hier bij Maassluis, de winkel is net gestart en doet zijn uiterste best met succes… deze winkel wordt onderuit gehaald door een onbenul, die een slaatje wilt uitslaan, deze persoon die de beoordelingen doet en in de krant plaats, krijgt waarschijnlijk dik betaald door de hoogst beoordeelden… die kunnen wat neerleggen, ik denk dat die figuur nu wel in een nieuwe auto rijdt of een fantastische vakantie met tien man aan het maken is… Het is dus pure omkoperij, eigenlijk moeten vele gedupeerden een vuist maken en het AD aan de schandpaal nagelen.. boontje komt om zijn loontje noemen we dat… een racezaak zal niet veel opleveren, want die is in Nederland net zo corrupt…
Ik wens vele minder goed beoordeelden een fantastische toekomst en de foute goed beoordeelden wens ik een faillissement toe.

Kees de Groot 3 jaar ago

Correctie op eerder vermeld stuk; ” Racezaak ” moet zijn ” Rechtzaak ”

Marijke Eversteijn 3 jaar ago

Ik ga altijd naar Jack in den haag prima haring kreeg een negatief cijfer dan schrik je even maar blijf gewoon klant

Scheveninger 3 jaar ago

Helaas sinds Atlantic Turkse of Marokkaanse haringgroothandel aan onze haven zit gebeurd dit al ! Dat Simons hier in meegaat!hebben dat echt niet nodig
Aadtaal had ook niet in de oorlog geboren moeten worden slechte naam voor scheveningen en wie verpesten het weer je raad het al
Al die mensen die uit heel Nederland komen voor de nr 1 haring te eten worden allemaal opgelicht schande!!!!!!

Mieke Bond 3 jaar ago

Het is een groot politiek spel héél die Haring test hoor !!!!en altijd al geweest !! dat is mijn mening :

J. Goede 3 jaar ago

de haring wordt voor 90% in Denemarken aan land gebracht en verwerkt en vervolgens ingevroren. waarna het naar Nederland gaat. het is nu aan de visboer om de haring te laten ontdooien en op de juiste temperatuur te laten rijpen en daar zit de kunst en de smaak van de eter. als je kort laat rijpen is de haring hard en minder zout en laat je de haring tot 4 dagen rijpen dan is hij zacht en zout. ook het schoonmaken is van belang en heeft invloed op het mondgevoel en persoonlijke smaak en wat je van jongs af aan hebt geproefd.
ik denk dat het hoogtijd wordt dat de ,,keurmeesters” eens een keer uit het oosten van het land moeten komen en niet onder de rook van Den Haag.

Erik te Boome 3 jaar ago

Dank voor de heldere en scherpe analyse. Belangenverstrengeling alom en dus als objectieve test ongeloofwaardig.
Ik herken uw verhaal . In ons dorp Lochem is een hardwerkende visverkoper ” De Graafschap” ook beoordeeld, met gelukkig nog een 5. Als klant ben ik zeer tevreden over zijn haring. Altijd vers en heerlijk mals . Zou ik zo beoordelen met een 8 .
Stuurt u deze analyse ook naar het AD en NRC.??

gouma a.j. 3 jaar ago

als volgende dan maar de oliebollentest ook eens onder de loep te nemen.??
oww kan wel ff doorgaan maar denk dat dit wel duidelijk is zo. alles heeft te maken met geld behalve het gek maken dan natuurlijk.

De oliebollenman 3 jaar ago

Zelfde geld voor de oliebollentest.
De beste meneer van AD gaat zelfs vaak met nr 1 Richard visser op vakantie.
En collega heeft een keer op nr 1 gestaan en kreeg jaar erop een onvoldoende omdat hij een woordenwisseling had gehad met de beste man van AD. Dus ook hier zit een luchtje aan

Peter 3 jaar ago

De door de auteur aangehaalde twijfels zijn gegrond. Niet alleen de Nationale Haringtest maar ook de Nationale Oliebollentest, de Nationale Stroopwafeltest, enz. enz. vallen onder dezelfde noemer ‘discutabel’. Naast het cijfer dat het ‘deskundige en onafhankelijke’ panel geeft, meent deze krant elke geteste ondernemer ook nog eens te moeten afserveren met een cynische beoordeling waar de honden geen brood van lusten. Humm… De Nationale Broodtest, is die er al? Ik zou zeggen, een Nationale Krantentest, daar zou de lezer pas echt iets aan hebben!

P.smits 3 jaar ago

De haringtest is net als de oliebollentest klopt ook voor geen meter
Ik kom altijd bij captain jack in Den Haag en ik kan wel vertellen dat als de nieuwe haring er is dan staan de mensen in de rij dus men moet eens andere keurmeesters nemen ik denk dat het dan eerlijker toe gaat ook heeft captain jack een onvoldoende gescoord zijn haring en de andere vissoorten zijn prima

Joop de Boer 3 jaar ago

Nou AD, een reactie zou leuk zijn!

Karl kötz 3 jaar ago

Vishandel Chris Lich in Winschoten waar Duitsers in de rei staan, en zoals vele Oldamsters een kwaliteit haring eten en dus je hoeft niet te vragen waar ze op gewaardeerd zijn geworden, de waardering die een viswinkel / kraam krijgt is de klant en een betere proever kun je niet krijgen, en ad stop met deze onzin je kwaliteit van je krant gaat daar mee achteruit/ of is het niet zo bij jullie dat de klant bepaald jullie kwaliteit

Henk Slot 3 jaar ago

Geef mij maar de Hollandse Nieuwe van “Hollands Glorie” hier koop ik als klant een prima haring voor een betaalbare prijs. Een tien bestaat volgens mij niet, maar eigenaar Jos Vos krijgt van mij een negen plus!

De test van het AD kan sowieso niet, omdat in de diverse delen van het land de mensen van een ander soort haring houden. Een voorbeeld: In Scheveningen houd men van een grote stevige haring terwijl we in Nieuw-Weerdinge houden van zachte kleine haring die om te zuigen is.

Cees Kraijenoord 3 jaar ago

Bestie mensen ik heb al Karen min bedenkingen bij deze manner van testen.
Ik ga geen namen noemen, maar het zou beter zijn als het AD op houd met deze manier van testen.
Ook de fritestest en de oliebollen ondergaan dezelfde manier, niet altijd eerlijk.
Wil je testen ? OK maar dan meerdere testen uitvoeren op seizoen basis en daar een open test rapportage bij uitvoeren!
En vooral eerlijkheid daar is iedereen mee gediend!

Thijs Steur 3 jaar ago

Ik eet al vele jaren met veel plezier haring van Johan Schilder. Zijn vishandel is op het Stadhuisplein te Lelystad gevestigd. Zover ik weet is hij ook de enige die het keurmerk van de Smaakpolitie heeft ontvangen.
Zijn klanten rijden graag 20 km om voor zijn heerlijke vis.

Koos Voogt 3 jaar ago

Als je deze kanttekeningen bij de Haringtest tot je neemt is het wel even schrikken. Op zich ben ik geen tegenstander van kwaliteitsonderzoek met geheime testers. Maar is dit al weer een test, waarvan de resultaten niet objectief tot stand zijn gekomen? Ik wijs vooral de gesignaleerde belangenverstrengeling. Het is te begrijpen dat journalist Hovius opmerkelijk nieuws wil brengen, maar als deze kanttekeningen waar zouden zijn, beschadigt hij in ernstige mate het imago van een aantal ondernemers. Als AD abonnee trof ik ook geen kritische lezersbrieven in het AD aan: vreemd, maar misschien heb ik wat gemist kort na de testpublicatie in de vakantie. Dan liever de dubbelblinde test van het Leids Dagblad. Overigens zou je verwachten dat bij de gepresenteerde cijfers, ver onder voldoende, de Keuringsdienst voor Waren ook in actie zou komen. Niets over gelezen. Ik stuur ook nog even een bericht naar de AD redactie.

Hans Links 3 jaar ago

Zou het niet net zo kunnen als Heel Nederland bakt. In een special met als thema Heel Nederland eet haring. Een kundige jury met een gedegen voorselectie en dan een finale met 10 haringmeesters en alles erop en ar aan. Max mag zich melden ik maak er een top uitzending van met een echte winnaar.

Patrick 3 jaar ago

Ik heb wel eens gehoord dat de tester samen met die visboer uit Rijswijk op vakantie gaan..

Rob 3 jaar ago

1 smerig steekspel , die Taal loopt de deur plat bij Simomis , wachelijk gewoon .

Teuntjuh 3 jaar ago

Je moet ook wel oerdom zijn als je dit soort dingen gelooft, zelfde als de smaakpolitie van die rottedommer, waarvan ook bewezen is dat als je maar schuift je de sticker ontvangt. Laat dit soort testen gewoon aan een Consumentenbond of zo over. En ja Aad taal onze Christelijke Farizeeer daar is al genoeg over geschreven, zondags voorste bankie in de kerk maar door de weeks een gladjakker die zich door alles en iedereenlaat paaien.

Henk Koster 3 jaar ago

Ze moeten er eens mee ophouden. Dergelijke testen kunnen nooit objectief zijn. Over smaak valt immers niet te twisten! Aan dit soort journalistiek, als je het zo mag noemen, kleeft een inderdaad een vies luchtje. Lekker op kosten van de lezer dikkedakken en tegelijkertijd hard werkende middenstanders onnodig in de stress jagen, waarbij er ook nog eens, vaak ten onrechte, reputaties sneuvelen. Het AD krijgt van mij een slecht cijfer!

dirk 3 jaar ago

Aad wartaal ??

Marcel van bymarcel.nl 3 jaar ago

Alle testen van het AD zijn ongeloofwaardig ook hier geldt dat je in ZuidHolland moet bedrijven om in de top 5 te komen staan… Een oliebollenverkoper die attendeerde mij drie jaar geleden al op dit feit. Trouwens zo zijn er nog veel meer testen awards en wedstrijden omtrent winkelbedrijven die ongeloofwaardig zijn. Hoe kan je anders een beste winkel van NL worden als je maar 1500 klanten bediend uit je eigen omgeving..

H.Bruinekreeft 3 jaar ago

Ik ben het geheel eens met de auteur van het bericht de lekkerste haring haal ik bij vishandel Adrie Korlaar in Amersfoort en dat doe ik al zeker 15 jaar dat vindt ik de lekkerste haring hij is nog nooit getest door de AD maar of hij nu eerste of laatste wordt is totaal niet belangrijk het blijft de lekkerste haring en dat vinden velen met mij. Ps. Heb de AD al een jaar geleden opgezegd een grote leugen krant.

Wil Spaans 3 jaar ago

Ik vind persoonlijk de haring van Rog Valkenbosplein Den Haag het beste ,de viszaak bij het Binnenhof won ooit de eerste plaats ( +/-20 jaar terug) ik ben er toen een haring gaan eten kreeg er wel een augurk bij op het kartonnetje ,maar het was de slechtste haring die ik ooit gegeten had.
Als je maar geld stiekt kom je ver in de ranking of een goede kennis die beslist .

Peter 3 jaar ago

Het is te gek voor woorden, dat hetAD zich hier voor leent. De grootste zwendel als eerlijk en rechtvaardig te publiceren schandelijk . Deze krant zou in deze ook sportief moeten zijn en zich moeten verantwoorden voor deze zeer tweifelachtige waarnemingen

Hoe is het mogelijk dat de Hr Taal ,je zou zeggen vis liefhebber zo extreem negatief over zijn “passie” schrijft. Als je het in je hoofd haalt om je mede vakmensen ,als rotte vis te omschrijven , zijn er wel meer belangen als alleen die keuring.Die Taal moet zich al jaren schamen , die met zijn te dure cursus klanten op deze wijze aan zich bind.
Ik ben het met meerdere mensen eens zowel de haring als oliebollentest moeten of objectief,lees eerlijk ,of niet gedaan worden.
Objectief kan niet door 2 personen gedaan worden die belangen verstrengeling hebben.
Ik ben helemaal geen haring eter, maar ik leef wel met die hardwerkende mensen mee.
Ik wens de vis handel veel wijsheid, en de Hr Taal een eerlijke visie, waar je ook doordeweeks mee in de hemel komt.

Paula 3 jaar ago

Heeft het AD en meneer Aad en eigenlijk wel eens gehoord van “vers van het mes”!
Dan moet je toch echt niet bij de eerste en de tweede plaats van “de haringtest” zijn.
– Een Scheveningse haring liefhebber.

Lex Koudstaal 3 jaar ago

Opvallende zaken over die haringtest. Ik ken ook een goede viswinkel die Taal cs. de grond in schreven terwijl men daar toch zijn uiterste best doet om een mooi product te leveren en waar de klanten voor in de rij staan. Idee van Hans Links is zo slecht nog niet. Belangenverstrengeling is het laatste waar de consument op zit te wachten. Ben ook wel benieuwd naar de reactie van het AD.

Zandvoorder 3 jaar ago

Eindelijk eens de waarheid boven water! Deze test is al jaren niet geloofwaardig te noemen, maar ze kunnen je wel maken of breken! Misschien volgend jaar een “echt ” eerlijk onderzoek met niet alleen vriendjespolitiek en altijd maar dezelfde in de top 10 want dat is nl onmogelijk,ik heb nl zoveel beter gegeten! Dus ad laat nu eens de echte waarheid zien!

Sander 3 jaar ago

Al gelezen over hoe de AD Koffietest niet betrouwbaar is? De Pergroep verteld er zélf over in deze video: https://youtu.be/kMeRn0VbLWM

(lees ook dit artikel: https://www.ftm.nl/artikelen/hoe-de-persgroep-zijn-journalistieke-ziel-verkoopt)

Ruud 3 jaar ago

Bij Roeleveld is de haring overheerlijk en die zit vlak naast Simonis aan de haven van Scheveningen.

Tina 3 jaar ago

Eindelijk iemand die de waarheid durf te zeggen, dit kan niet zo maar door blijven gaan.
Dat vriendjes gedoe, ik snap niet dat het A.D.zich daar voor leent en niet door heeft dat het doorgestoken kaart is.

H. de Graaf 3 jaar ago

Het argument van de advertentie-afdeling is niet sterk. Redactie en commercie zijn in de krantenwereld strikt gescheiden. Bovendien maakt het de advertentie-afdeling weinig uit wie er in de top-10 staan. Als ze maar een advertentie plaatsen. Of je nu uit Groningen komt, of uit Scheveningen.
Opvallend is verder dat zaken in mijn woonplaats die een goed cijfer halen, ook goede kwaliteit bieden. Zaken die een onvoldoende halen, hebben ook geen goede kwaliteit.
Wat betreft het feit dat er mensen zijn die zich niet herkennen in het cijfer die hun visboer krijgt, dit kan ook een kwestie van smaak zijn.
Ik ken ook verhalen van visboeren die lekkerbekken verkochten van pangasius en toen overschakelden op (diepvries) kabeljauw. Een enorme verbetering van kwaliteit. Het regende klachten. Waarom? Mensen waren het niet gewend en dachten dat ze slechte vis kregen.
Ik sluit me wel aan bij het idee om door een andere krant eens nauwkeurig onderzoek te doen. Dat komt de kwaliteit van de test allicht ten goede :-).

Antwoord op H. de Graaf
Bert Overbeek 3 jaar ago

Ik heb de grote kranten op dit stuk en de reacties geattendeerd, Hendrina. Ik ben benieuwd of ze het aandurven om met eigen haringtesten te komen. Onderlinge rivaliteit tussen kranten op dit gebied is niet zo gemakkelijk denk ik.

Antwoord op Bert Overbeek
H. de Graaf 3 jaar ago

Beste Bert,

Dank voor je reactie.
Het is maar de vraag of het publiek zit te wachten op een krantenoorlog op dit gebied. Niemand is daarbij gebaat.
We zijn wel gebaat bij een goede test. Want dat er in de haring-wereld veel wordt geklungeld, is bekend. Zelf heb ik een tijdje in de supermarkt gewerkt. Per dag kwam er maximaal 1 à 2 haringen langs bij de kassa. Voor de reden hoef je alleen maar een blik in het pakje te werpen….
Dit lijkt me toch een goede kans voor Telegraaf om AD eens flink te onderzoeken.
Geen 2e test ernaast, maar wel scherp meekijken of er geen belangenverstrengeling is.
En wat mij betreft krijgen alle supermarkten een verbod op haringverkoop.

Bas 3 jaar ago

Zit zit inderdaad een luchtje aan. Het valt mij bovendien op dat haringverkopers uit 020 nooit goed scoren. Bij mij in de straat staan 2 visstallen met prima spullen (de een iets beter dan de andere, maar allebei goed) en ik kan je zo nog drie zaken in Amsterdam laten zien waar men uitstekende haring verkoopt. Zowel stallen als viswinkels. Maar ja, AD is van oorsprong Rotterdams, dus Amsterdam zal er wel nooit aan te pas komen.

Peter 3 jaar ago

De haring test is een lachertje, volgens mij worden de controleurs van te voren aangekondigd dus krijgen ze goede haring of niet. Op vlaggetjesdag op Scheveningen bij Simonis haringen gekocht. Deze waren beslist geen nieuwe haring hadden een vieze nasmaak en waren donker van kleur. Ze werden uit mijn gezichtsveld ingepakt en kwam daar thuis pas achter. Voor mij heeft de haring test en vooral Simonis afgedaan. Als je als bedrijf onbekende klanten rotzooi verkoopt verdienen ze de eerste plaats niet.

Mario 3 jaar ago

Als geboren scheveninger eet ik al zeker
53 jaar haring.
Ik heb veel door nederland gereisd voor mijn werk ( geen vis) .Ik denk te weten welke haring lekker is maar of mij dat op de plaats van de jurie mag zetten dat mag u uitmaken.
In veel van de uitspraken van de jurie was ik het eens over de kwaliteit en schoonmaak en hygiene bij vele adressen.dat heb ik uit ondervinding omdat ik ook daar haring heb gegeten.
Bij simonis vraag ik altijd de haring direct schoon van het mes van mw.Bayan Turk.
Altijd even lekker.Ik eet alleen van het mes.
Haring die al ligt eet ik niet.
Ik kan persoonlijk 2 hele goede adressen aanbevelen
1. Haringkar Harteveld op vrij.en zaterdag.
Reinckenstraat den Haag.
Dat is nog eens ouderwets smullen.
Die hebben er dus echt verstand van.
En ook,
2. Haringtent Kras aan de Wittenburgergracht te Amsterdam
Daar rij ik voor om als ik in de buurt ben.
Deze Volendammer weet hoe echte haring moet smaken.
Wat Dirk Eveleens is in de paling behoren volgens mij bovengenoemde twee in de top 10.
Mensen geloof mij deze adressen zijn super moet je echt proberen.

Een echte haring liefhebber.

Jo hop 3 jaar ago

Het AD heeft een probleem
Moet een reactie geven van hun abonees op de vele boze brieven die binnen zijn gekomen of publiceren
Hun hoofdredacteur vind de haringtest nog steeds eerlijk en transparant
En ze hebben 2 keurmeesters waarvan de THT allang is overschreden
In hun eigen termen te spreken
Bruin verkleurd,ranzig en braakneigingen
Volgend jaar weer op pad

Bas Schenk 3 jaar ago

Dit is de probeerde de haring en raad eens wat? Hij 66e reactie, leuk…..maar….Bert…..appeltaart…….wel van de beste winkel; of moet ik zeggen van de lekkerste winkel?
Oliebollen, haring, ach typisch Nederlands. Lekker, of beste is toch een subjectief begrip? Wie bepaalt dat nou eigenlijk? Juist: vriendjes van vriendjes.
Beste mensen ik heb een harinkje gehapt, ik noem niet bij wie, bij een winkel die een onvoldoende scoorde. Ik heb nog nooit zo’n lekkere haring gegeten. Een Amerikaan uit Memphis met wie ik was, wist niet wat hem overkwam. Hij wilde er gelijk 10 meenemen naar Memphis!! Leuk hè? Ik heb het hem afgeraden, want hij zou over 4 dagen vertrekken naar zijn geboortestad.
Het gaat erom, altans, bij mij, wat ik lekker vind en niet wat een of andere quasi sreieuse kenner vindt!
Bas Schenk

Bas Schenk 3 jaar ago

Sorry mensen, er ging iets fout. De eerste regel moet zijn:
Dit is de 66e reactie, leuk….enz. enz.

Bert Overbeek 3 jaar ago

Ha Bas, hoe is het? Ja, ik ben het met je eens. Maar die ondernemers hebben knap last van die test. Hardwerkende mensen die echt flinke tikken oplopen omdat zo’n quasi deskundige wel even zal uitleggen hoe het zit.

Bas Schenk 3 jaar ago

ja, Bert, een late reactie, sorry. Meestal ben ik wat sneller. Mijn moeder, een echte “Crooswijkse” woonde de laatste jaren van haar leven in verzorgingshuis Rubroek aan de Crooswijksekade tegenover de Crooswijksesingel. En als we dan op bezoek gingen op zondagmiddag en we keken uit het raam vanuit haar appartementje, zagen we een haringstalletje op de Meermanstraat. Dan keken we elkaar aan. Het gezegde luidt: “een goede verstaander heeft een half woord nodig” , maar hier gold : “een korte blik zegt meer dan een half woord”. Dus een scherpe ziener begreep dat een gang naar de haringkar niet te voorkomen was.
Bert, wat genoot dat wijffie van een paar echte verse haringen……Meer nog dan wij van een pilsje (kunnen) genieten. Welke kwalificatie die “haringboer” had zal me worst wezen. Moraal:
Beste lieve hardwerkende haring ondernemers, laat de krant kletsen, blijf leveren en let daarbij op kwaliteit. Ga af op je vakmanschap en blijf mensen het plezier beleven van een goede eerlijke haring. Eerlijkheid en klasse blijven altijd bestaan, ook in minder goede tijden- beoordelingen. Succes!
Bas Schenk

Antwoord op Bas Schenk
nico 2 jaar ago

Deze haringstal staat er nog alleen nu naast albert hijn

Paul de Groot 3 jaar ago

Ik durf wel te zeggen dat ik een echte haring-eter ben en ik was destijds vol verbazing over het cijfer dat de vissmaak in Doorn kreeg. Ik had het er toevallig met de eigenaar over dat het tijd werd dat deze haring getest moest worden en dat naar mijn mening deze haring zeker in de top 3 thuis hoort. Prompt kwamen beide haringtesters een paar dagen later langs. Tijdens het testen heeft de eigenaar een discussie gevoerd over hoe je vis koel moet houden. De eigenaar staat achter zijn product en hield voet bij stuk. Met als gevolg dat hij een NUL (???) scoorde. En dat terwijl bacteriologisch de haring een zeer goed scoorde.
Ik concludeer hieruit dat als je geen ja-knikker bent ook gelijk door deze twee heren wordt afgestraft.
Ik raad mensen aan die twijfelen aan dit goedgeschreven stuk hierboven, zelf naar deze viszaak in Doorn te gaan om zich zelf te overtuigen.

Groeten en veel eetplezier,

Geschreven door een marinier, die nu al baalt dat de kazerne in 2022 verplaatst gaat worden naar Vlissingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *