Zijn er pilletjes tegen het wereldnieuws?

Vanochtend gezellig de krant gelezen in het Zwolse Vliegerhuys. Ik had dat al weer een poosje niet meer gedaan, terwijl het zo leuk kan zijn. Al vraag ik me wel af waarom het zo leuk is. Het jeukt altijd weer als ik in het buitenland al die kranten zie liggen. Ce Soir, de New York Times, de Frankfurter Allgemeine en The Times. Het is net of je van de geheime dienst als je die kranten leest. (zie ook www.bertblog.nl) 

Eén van mijn gewoonten is dat ik korte notities maak tijdens het krantlezen. Vanochtend nam ik het NRC door. Het was weer een aantrekkelijke cocktail van ellende. Wat te denken van die uitvaart in Pakistan. Een politieagent werd ten grave gedragen. En BOEM!, een zelfdoding. 38 doden en 60 gewonden. Dus dat wordt weer een hele hoop uitvaarten, met hopelijk niet opnieuw allemaal zelfdodingen, want dan blijf je aan het begraven. Voordat we nu gaan denken dat dit soort zaken alleen in islamitische landen gebeurt, zoals die wilde schreeuwerd van een Wilders ons wil laten geloven, het tegendeel is waar. In ons eigen beschaafde Europa, net onder Napels, is de burgemeester van Cervino in de brand gezet. Hij heeft het niet overleefd. Lekker belangrijk nieuws, dacht het NRC. Dat zetten we op de pagina Buitenland in plaats van op de pagina Triviaal. Net als het onwaarschijnlijk belangrijke nieuws over een liefdevolle yogi  die de metro van Delhi bouwt of het wereldschokkende bericht dat de koning van Nepal 583 000 schuld heeft bij zijn elektriciteitsbedrijven. De man betaalt gewoon zijn rekening niet. Ongeveer even groot was het bericht dat er weer een militaire hotline is tussen China en Amerika. Dit handje schudden viel een beetje weg tegen het ontslag van de gouverneur van Helmand en al die andere berichten over Cervino, Delhi en Nepal. Gut, waar hebben we het ook over? China en Amerika. Dat verbleekt toch bij Zuid-Italië?  

De bladzijde maar omslaan dan. Dat is een goede keuze. Poetin wordt besproken want er komt een einde aan zijn regiem. Poetin heeft het presidentschap van Rusland weer de oude tsaristische proporties gegeven, en dat pleit niet voor hem. Het land heeft eigenlijk nooit zonder sterke leiders gekund, ook niet onder Lenin, Stalin, Chroestsjov en Brezhnev. Poetin heeft deze traditie weer in ere hersteld. Luister maar naar deze opsomming. Op 26 december 2000 werd Poetin president. Democratisch gekozen. 53% van de stemmen. Al na twee jaar hief hij de laatste onafhankelijke tv-zender op en veranderde het station in het Kremlin-trouwe TVS. Een jaar later krijgt hij de volledige controle over het parlement. In 2004 zorgt hij ervoor dat de democratische verkiezing van senaatsleden afgeschaft wordt. Vanaf dat moment worden ze benoemd. Het gigantische bedrijf Gazprom wordt staatsbedrijf, en dat herinnert aan de zure dagen van weleer. Maar we zijn er nog niet. In 2006 krijgen organisaties die niet met Poetin verbonden zijn minder vrijheid. En er worden twee critici van Poetin vermoord: Anna Politkovkaja en Litvinenko in Londen met polonium-210. Politieke tegenstanders worden in 2007 tot ‘jakhals’ omgedoopt en er ontstaan wat rellen rondom een oud-schaker. De relatie met Europa is dan al ernstig bekoeld. En dit zal er met de potentiële kandidaat Medvedev wel niet veel beter op worden, want hij en Poetin houden van elkaar. Een pilletje zou kunnen helpen, ga je denken, als je verderop in de krant leest dat psychologen het recht willen hebben neurotransmitters voor te mogen schrijven. Op dit ogenblik tellen we al 21 miljoen recepten in Nederland, en de psychologen willen er daar kennelijk graag een paar aan toevoegen. Ik heb absoluut niets tegen pillen wanneer ze nodig zijn, maar wel wanneer ze niet nodig zijn. Zelf heb ik de keuze twee keer gehad om langdurig aan pillen te gaan en ik vermijd die dingen zolang als het mogelijk is. Ik kan me niet voorstellen dat het gezond is. En we grijpen er zo lekker snel naar. Beetje neerslachtig? Hoppa, pillemans uit de stoel. Maar nogmaals, misschien is het wel iets voor Medvedev en Poetin, of voor Wilders. Of voor zelfdoders en burgemeesterverbranders of voor Nepalese koningen. Dan kunnen ze wat afvlakken en rustig worden. Misschien brengt het wat common sense. Het zou ons geweldig kunnen helpen. Vraag me ineens wat voor pilletjes de Amerikanen, die met de Chinezen over de hot line onderhandelden, voorgeschreven kregen? In Amerika zijn intussen al 50 psychologen die de dingen mogen voorschrijven. Gelukkig maar. Want anders was dat contract met de Chinezen er vast nooit gekomen.Luid gedag roepend verliet ik tenslotte het Vliegerhuys. Achteraf bedacht ik dat ik beter mijn mond had kunnen houden. Ik had weer eens geen controle over mijn impulsen. Een ritalinnetje had wonderen kunnen doen… 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>