Meer Van Bastens in onze bedrijven, svp!

Ook wij willen niet ontkomen aan het WK Voetbal, dit jaar. Er valt op zo’n Wereldkampioenschap Voetbal altijd veel te leren over management, omdat voetbal een relatief open wereld is. Opener dan het bedrijfsleven. Wij zullen de ontwikkelingen in Duitsland dan ook op de voet volgen, en voor de lezer volgen waar leerzame zaken de kop opsteken. Voor meer Wk-nieuws: www.strafschop.nl , de vrolijke site van Gyuri Vergouw. En straks kun je ook terecht op www.bertblog.nl

Van Basten laat Huntelaar thuis. In tegenstelling tot mijn geliefde collega van www.strafschop.nl, Gyuri Vergouw, betreur ik dat niet. Huntelaar is te weinig door de wol geverfd. Hij scoort makkelijk in de lichte competitie van Nederland, en hij zal wel een grote toekomst hebben, maar op ervaring schiet hij tekort.

Het gaat me nu echter even niet over Huntelaar, maar over Van Basten. Ik heb, net als de rest van Nederland, een groot ontzag voor Van Basten. En er zijn in de situatie van Huntelaar wel twee interessante dingen te ontdekken voor managers:

1. Van Basten denkt na op teamniveau. Wat heeft het geheel nodig om goed te presteren? Bij werving en selectie zie je dat te weinig.

2. Van Basten vertoont geen machogedrag bij dergelijke besluiten. Sommige managers vinden het nodig om te pochen op het feit dat ze mensen ‘durven’  te ontslaan. Je ziet een dergelijke houding niet bij Van Basten.

Dat we er maar lering uit mogen trekken!

2 thoughts on “Meer Van Bastens in onze bedrijven, svp!”

Mark 18 jaar ago

Inderdaad, ik kan er weinig aan toevoegen. Het ene wat ik wil zeggen is dat het publiek niet teveel moet teren op de prestaties die van Basten als speler heeft verricht. Romario wordt later toch ook geen goede coach? En kijk eens naar de trainers die geen voetbal zelf gespeeld hebben?
De Algemene Opinie is dat de mensen tevaak denken dat trainers en spelers allebei hetzelfde zijn of het zelfde kunnen, dat ligt in de praktijk vaak anders. Van Basten kan ook makkelijk door de mand vallen op de WK.
Mark

Bert 18 jaar ago

Dat is waar, Mark. Wat ik echter wilde betogen, is dat Van Basten de kunst verstaat om, ondanks zijn staat van dienst als speler, geen machogedrag te vertonen. En hij denkt op teamniveau.
Ik zie veel managers die zich macho gedragen en dan denken dat dat indruk maakt, terwijl ze helemaal geen kaas hebben gegeten van teams en hoe je hun prestatie verbetert.
Of we wereldkampioen worden weet ik niet. Gezien het spelersmateriaal geef ik ons een goede kans om bij de laatste acht te komen; daarna zijn er een paar landen sterker. Gyuri Vergouw breekt een lans voor Duitsland als wereldkampioen in zijn nieuwe boek ‘De laatste minuut’; een aanrader, al is het alleen al vanwege de cijfermatige aanpak van Gyuri. Ik zelf ga voor Brazilie. Nederland kan tegen een aantal landen helemaal niet op. Maar laat ik me niet teveel in voetbal verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *