Jan Peter gaat echt geen premier blijven hoor, Wouter!

Balkenende als president van Europa, dat is mooi. Wie het NRC van zaterdag heeft gelezen weet dat Jan Peter Potter in Europa een erg goede reputatie heeft, mogelijk omdat hij daar niet geassocieerd wordt met de bible belt door zijn houterige dialect en motoriek. Op foto’s met andere Europese leiders komt Balkenende waardig over, en hij heeft ook wel een paar keer een krachtige rol gespeeld. Weten wij Nederlanders bijvoorbeeld dat hij de kleine landen vaker dan één keer heeft verdedigd tegen de hegemonie van de grote landen? Weten wij dat hij niet akkoord ging met de verlaging van de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie? (zie ook www.egobert.wordpress.com)

Hij onderhandelde op en manier waarbij de retoriek van Wilders kinderspel is. En bemiddelen, dat deed hij ook en niet op een onbelangrijk moment. Bij de benoeming van de voorzitter van de NATO nam hij de Turkse twijfel weg tegen Rasmussen.

Dat weten we allemaal niet, wij land van ironie en eeuwig kritische monitoren en recensenten. In Europa weten ze het wel en ze waarderen Balkenende erom.

Ik ben geen fan van Balkenende, maar ik vind het bewonderenswaardig hoe hij zich de laatste jaren aan zijn imago gesleuteld heeft, dwars tegen alle cabaretstromingen in. Ik gun hem dus zijn promotie, en erger me aan de politici die nu vinden dat hij trouw moet blijven aan –zoals Bos dat noemt- ‘het contract met de kiezer’. Ik vind het onzin. Als Balkenende president van Europa kan worden, moet hij die kans met twee handen aangrijpen.

Ik zou het hem zelfs sterk aanraden. Hij kan zichzelf dan verlossen van de kleingeestighed van een land dat alleen media-aandacht heeft wanneer Wilders weer eens wat roept, en dat verder door nog altijd verzuild gekakel wordt beheerst. Het enige waar we goed in zijn is kritiek uiten. En dat doen we dan nog niet eens grappig. De satire in dit gat ligt radeloos op zijn bips.

Ik zou zeggen: ‘Jan Peter, go for president!’

2 thoughts on “Jan Peter gaat echt geen premier blijven hoor, Wouter!”

Renske Quekel 13 jaar ago

Hoorde oud-minister Bot op tv zeggen dat ze JP in Brussel kennen als iemand die harde taal spreekt, knopen doorhakt en beslissingen neemt, zelf forceert wanneer nodig. Zo ken ik hem hier in NL niet. Mede daardoor zeker geen fan. Volgens mij is die man veel meer in zijn element en op zijn plek in Brussel, blijkbaar komt daar echt leiderschap in hem naar boven. Lijkt me een goed plan dat iemand een functie/omgeving heeft waar het beste in hem/haar naar boven komt. Niet ideaal tijdens crisis maar als NL mogen we niet klagen. Een grote meerderheid vind dat we niets aan hem hebben als premier, dus zouden we er daadwerkelijk op achteruit gaan als hij vertrekt? Waarschijnlijk komt daar een hoop commentaar op, je kunt het nooit goed doen tenslotte. Het lijkt me goed dat wanneer mogelijk, hij die functie gewoon pakt als hij die echt wil.

Bert Overbeek 13 jaar ago

Mee eens, Renske. Hij moet gewoon gaan. En dat Hollandse gezeur achter zich laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *