Secretaressedag 2009, terecht een feestdag of een onzinnig fenomeen?

Wat een feest! De derde donderdag van april is elk jaar gereserveerd om de secretaresse in het zonnetje te zetten. Vrijdag, de dag erna las ik toch maar mooi weer in verschillende nieuwsbrieven dat de helft van de bazen secretaressedag is vergeten. Vinden zoveel bazen het niet interessant? Of vindt de secretaresse het zelf niet boeiend? Of kan de baas, zonder dat de secretaresse het aankondigt niet zelf onthouden?  

 

Wat een feest! De derde donderdag van april is elk jaar gereserveerd om de secretaresse in het zonnetje te zetten. Vrijdag, de dag erna las ik toch maar mooi weer in verschillende nieuwsbrieven dat de helft van de bazen secretaressedag is vergeten. Vinden zoveel bazen het niet interessant? Of vindt de secretaresse het zelf niet boeiend? Of kan de baas, zonder dat de secretaresse het aankondigt niet zelf onthouden?

 

Het blijft natuurlijk een gekke dag. De secretaresse verdient eigenlijk elke dag een compliment. Nou ja, als ze tenminste goed werk levert. Dan heeft ze zo’n dag toch helemaal niet nodig? En waarom moet juist de secretaresse een eigen feestdag hebben? Er is toch ook geen nationale beleidsmedewerkerdag? – Zul je zien dat die dag nog bestaat ook  – Je kan natuurlijk zeggen dat secretaressedag een uitvinding is van de Nederlandse bloemisten, net als Valentijnsdag. Maar dat lijkt me ook weer wat vergezocht. Het idee van Secretaressedag is natuurlijk om de (meestal) dames landelijke waardering te geven voor het werk dat ze doen. Om mij heen merk ik bijna dagelijks dat mensen nog steeds neerkijken op secretaresses. Ze zien ze als veredelde tikgeiten. En dat is volledig onterecht. Vanwege mijn dagelijkse werkzaamheden kom ik regelmatig in contact met secretaresses. Ik constateer vrijwel steeds dat de secretaresse een vooraanstaande rol heeft in de organisatie en niet alleen in het communicatietraject met directeuren en managers.

Hoe zien jullie secretaressedag? Doen jonge bazen aan deze speciale dag? En wat geven jullie dan? Een bloemetje of een parfumbon? Of iets met meer inhoud zoals een congres of workshop? Helaas heb ik op dit moment geen secretaresse. Ik zou zelf de gelegenheid aangrijpen om goed uit te pakken. Misschien kun je geen extra motivatie creëren, maar een demotivatie ligt op de loer als je deze dag vergeet.

2 thoughts on “Secretaressedag 2009, terecht een feestdag of een onzinnig fenomeen?”

Wieger Arts 16 jaar ago

Het fenomeen secretaressedag blijft me verbazen. Het kan zijn dat het ooit goedbedoeld is ingevoerd om de altijd wat onzichtbare maar o zo belangrijke directiesecretaresse eens extra te bedanken voor haar inspanningen.
Aan de vraag of je zoiets moet organiseren rond een functie binnen het bedrijf ga ik hier gemakshalve voorbij. Ook misgun ik de secretaresse of wie dan ook een extraatje niet.
Wat ik wel een foute ontwikkeling vind, is het volgende:
Op veel plaatsen zie ik deze dag verworden tot een dag waarop de vrouwelijke adminstratieve medewerkers, inclusief de secretaresse, verplicht moeten worden voorzien van een bloemetje danwel een bon van de parfumerie. (Vaak nog geregeld door de secretaresse zelf)
Zien ze dan zelf niet in dat dit automatisme er weer een soort moederdag van maakt? Dat de verborgen boodschap luidt: ” Wat ben je toch onmisbaar en perfect…. tenminste voor een vrouw?”
Juist dit soort tuttigheden zorgen ervoor dat het beeld van de typgeit in stand wordt gehouden!

Wieger Arts

Sonja 16 jaar ago

Als secretaresse houd ik mijn baas op de hoogte dat het secretaressedag is. Niet voor mezelf, maar voor de andere meiden! Als je er over nadenkt, vind ik het heel erg absurt. Aan de andere kant vind ik het krijgen van een bloemetje altijd wel leuk. Iedereen secretaresse of niet, vindt het prettig om eventjes de waardering te krijgen die hij of zij verdient.

Om nu net als vader- en moederdag een secr. dag te houden is wat mij betreft ook een beetje overbodig. Een bloemetje zomaar geven voor bijvoorbeeld het organiseren van een klantendag of een personeelsfeest is wellicht veel leuker. (wist je dat er zelf een opa- en omadag bestaat, het is maar net hoever de media ermee ingaat!!)

Wat ik las in het stukje van M. Marell om een congres of workshop te geven vind ik echt uniek. Zoiets is niet alleen nuttig voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. Althans je gaat ervan uit dat alles wat men ziet, hoort en leert op zo’n dag ook in de praktijk zijn uitwerking kan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *