Wat is de fun van leiderschap?

Als je goed luistert naar de gesprekken van jonge managers, hoor je dat ze het af en toe knap lastig vinden om mensen aan te sturen. Vooral weerstand irriteert. Je gaat je afvragen waarom mensen dan voor zo’n rol kiezen.
Is het soms de macht die leuk is? Ik vind dit een belangrijke vraag voor jonge managers (en ook wel voor oude). Vind je het leuk om invloed te hebben? Mensen ergens te brengen? Jezelf te profileren?
Kortom: wat is eigenlijk de fun van aansturing?

Als je goed luistert naar de gesprekken van jonge managers, hoor je dat ze het af en toe knap lastig vinden om mensen aan te sturen. Vooral weerstand irriteert. Je gaat je afvragen waarom mensen dan voor zo’n rol kiezen.
Is het soms de macht die leuk is? Ik vind dit een belangrijke vraag voor jonge managers (en ook wel voor oude). Vind je het leuk om invloed te hebben? Mensen ergens te brengen? Jezelf te profileren?
Kortom: wat is de fun van aansturing?

8 thoughts on “Wat is de fun van leiderschap?”

Rianne 16 jaar ago

Is het de fun van aansturing? Voor mij persoonlijk geldt echt de fun van samen wat bereiken. Ik vind het geweldig om de trigger te vinden die mensen aan de gang zet waardoor ze met elkaar datgene bereiken wat de organisatie wil bereiken en dat ze dat nog leuk vinden ook. Probeer altijd bewust die “synergieknop” te vinden, zeg maar. Zoeken naar het gemeenschappelijke belang en toch mensen bij zichzelf laten, en daar iedereen naar toe proberen te brengen. Soms letterlijk iemand bij z’n mouw nemen en zeggen: Kijk dan, voel dan, luister dan. Niets zo geweldig dan een resultaat met elkaar te bereiken, krijg je vleugels van! Maar… moet eerlijk zijn… dat vraagt vaak om een hele lange adem!

Bert 16 jaar ago

Rianne,

Mens, wat breng je boeiende dingen in.

Mark 16 jaar ago

Niks aan toe te voegen. Rianne’s visie is precies dezelfde als die van mij. Ze zegt wat ik al eerder heb aangegeven: een manager moet over grote kennis beschikken m.b.t. het omgaan met mensen.

Bert 16 jaar ago

Rianne voert een paar belangrijke zaken op, vind ik.

1. Het gaat bij aansturen om het plezier in samen iets bereiken.
2. Geen verschil tussen de dingen die mensen willen bereiken en de dingen die de organisatie wil. ‘Niets zo leuk dan een resultaat met elkaar te bereiken’
3. Zoek naar synergie (beetje versleten woord, maar we begrijpen het), zoek naar het gemeenschappelijk belang.
4. Mensen meenemen en laten zien hoe interessant het is.

Mooi. Idealistisch. En een geweldige motivatie om als manager aan de slag te zijn, want dit soort zaken moet je leuk vinden. Echt leuk vinden.
Toch ontkom ik niet aan de indruk dat Rianne wat al te nadrukkelijk naar harmonie streeft. Want het is nu eenmaal vaak zo dat mensen niet naar synergie zoeken, niet voelen hoe leuk, plezierig en interessant dingen zijn en dat organisatie en medewerkers tegenstrijdige belangen vertegenwoordigen.
Hoe ga je daarmee om en waar haal je je plezier dan uit? Dat lijkt me dan een kernvraag. Opvallend trouwens hoe weinig mensen reageren op dit soort vragen. Hij lijkt me toch wel belangrijk. Dus, jonge (en oude) bazen, kom eens uit de kast. Leg eens uit wat leuk is aan je vak!

Mark 16 jaar ago

Proberen om de mensen bewust te maken van wat er speelt in het bedrijf. Punt is al manager: moet je je collega’s mogen om samen een goed resultaat te bereiken?

rené 16 jaar ago

Mijn allereerste reactie is: “it’s a dirty job but somebody has got to do it”. Daarna snel gevolgd door: “wanneer je deze vraag stelt dan snap je het antwoord toch niet”.
Maar alle gekheid op een stokje.
De fun van leidinggeven heeft iets met het werken met mensen te maken. En net als het werken met mensen complex is, is het dus ook moeilijk om aan te duiden wat het nou zo leuk maakt. Voor mij is het een mengelmoes van verschillende (vage) zaken zoals: uitdaging, samenwerking, macht, resultaat halen, mensen bewegen, groeien, etc.
Zo kan ik blij zijn als ik de goede resultaten van mijn afdeling bespreek met mijn manager, maar ook als ik een medewerker aan spreek op bepaald gedrag en het gedrag veranderd (langzaam).
Niet zo makkelijk te antwoorden: waar zit de lol? Misschien komen we dan toch weer op een oude discussie: is het misschien een soort aangeboren gevoel dat het leuk is? Waarom vind je iets lekker?

Bob 16 jaar ago

Generalisten geven leiding, specialisten voeren uit. Je kunt onmogelijk leiding geven als specialist. Generalisten overzien situaties, kunnen orde scheppen in (ogenschijnlijke) chaos en kunnen prioriteiten stellen. Doe je dit goed, dan kunnen de specialisten hun werk ongestoord uitvoeren en zich binnen hun eigen kaders ontwikkelen.
Als leidinggevende faciliteer je processen. Dat vind je leuk of niet. Aan ieder beroep zitten minpunten, het zij zo. Als je de kern van de leidinggevende functie begrijpt en hierin je uitdaging herkent, neem je de minpunten voor lief en ga je voor het resultaat.

Stephan 13 jaar ago

Ik word soms zo moe van die onwillendheid, dat
negativisme die opstand bah en nog eens bah.
Iemand die zijn werk goed doet en daar plezier aan beleeft heb ik groot respect voor.
In deze maatschappij zitten te veel rotte appels die niet gemotiveerd willen worden maar betaald willen worden door op hun luie krent te zitten!
Die lui hebben me totaal veranderd ik ga er kapot aan een depressie krijg je er van. Dus leidinggeven is niet voor iedereen en niet voor mij karakterzaak
denk ik… De mazzel ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *