Wie is verantwoordelijk voor de val van Ajax?

Het verhaal is duidelijk voor Nederland. We hebben het geld niet voor top van het Europese clubvoetbal. En dat geldt ook voor Ajax. De tijd dat Gerrie Mühren een halve minuut met een bal jongleerde in de halve finale, uit tegen Real Madrid, ligt meer dan 35 jaar achter ons. (zie ook www.egobert.wordpress.com)

Ik besef dat ik ouder word. Dat de naam Gerrie Mühren al weer van 2 generaties terug ligt. En dat geldt ook voor Het Grote Ajax. Het Grote Ajax bleef nog lang na de jaren 70 een realiteit in de nationale competitie en in 1995 en 1996 (de vorige eeuw) was het opnieuw een topclub.

En toen vertrok men uit de Meer. En begon de ellende. Kijk de statistieken er maar op na. Daar hield Ajax op om Nederland te regeren en in Europa een club met een grote naam te zijn.  

Geld speelt een grote rol. Bij Ajax is zo ongeveer een heel Nederlands elftal weggekocht. Ook Van Basten had daar het afgelopen jaar mee te maken. Zijn belangrijkste wapen vertrok. Het siert van Basten, net zo’n grote als Cruijff, dat hij daar nooit mee geschermd heeft. Het had gekund.

Het Ajax-publiek is voor een deel een verwend publiek. Maar het is ook een trouw publiek geworden, de laatste jaren. De verwachting van hun Ajax ligt hoog, maar misschien moeten ook zij zich realiseren dat Ajax een leuke club is, maar bij lange na niet de topper van weleer. Hun voetballers lopen voortdurend in de etalage.

En dat is het probleem van Ajax. Niets bestuur, niets trainers. Zodra er een speler boven het maaiveld uitkomt in Nederland, komt een buitenlandse club hem halen. Dus: leve de Europese gemeenschap, want daardoor komt het dat clubs onbeperkt kunnen investeren in buitenlandse spelers.

Met als gevolg dat Italiaanse, Spaanse, Duitse en Engelse teams Ajax hebben leeggekocht. Telkens weer verliest een Ajax-trainer in de loop van een seizoen zijn belangrijkste spelers. En dat geldt voor heel Nederland. Geen wonder dat we voetbaltechnisch het Denemarken van Europa zijn geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *