Blote jurkjes? Kan dat zomaar op kantoor? (Case)

IMG_0053Leidt luchtige kleding tot seksueel getinte opmerkingen? Deze discussie vond onlangs plaats in een MT ergens in Nederland. De zomer leidt tot luchtiger kleding. Een van de mannelijke medewerkers op het callcenter kwam in een korte, trendy broek en op slippers; een vrouwelijke medewerker droeg een minirokje en haar mannelijke collega’s voerden een discussie wat voor ondergoed ze daaronder droeg. De discussie van dit verder vrij moderne bedrijf ging erover of dit nu allemaal wel kon en mocht. In de zomer, bij warm weer, leek het wel of de zeden vervaagden, vond één van de MT-leden. Een ander zei dat dat toch vooral in het hoofd van hem zat.

-Ik kan er geen kwaad in zien, ook niet in discussies over het ondergoed.  Ik zou het zelf niet doen, maar ik ben niet gek: die discussies zijn er overal. In het verborgene.

-Dat moet dan maar mooi in het verborgene blijven, zei het MT-lid dat vond dat de zeden vervaagden.

-Ik vind dat jullie het zo principieel en ingewikkeld maken, zei een vrouwelijk MT-lid. Hoe meer aandacht we aan het onderwerp besteden, des te belangrijker we het maken. Dat beetje frivoliteit in de zomer, dat moeten we maar accepteren hoor.

De MT-voorzitter besloot dat de MT-leden er met hun teams toch even over moesten hebben.

-Niet te streng, maar met een kwinkslag. Zoiets van: ik weet dat de zinnen verhit raken als de temperatuur stijgt, maar laten we beseffen dat we gewoon een bedrijf zijn.

Niet lang daarna werden twee collega’s betrapt op een vrijage tijdens lunch. De discussie moest opnieuw worden gevoerd. De MT-voorzitter vond dat de twee een waarschuwing moesten hebben, maar dat het beleid verder prima was. De man van de zedevervlakking vond van niet.

Wie heeft volgens jou gelijk?

Bert Overbeek (www.pitchersupport.jimdo.com)  is succesvol in het begeleiden van teams en MD-trajecten. Hij geeft workshops over het brein en verandermanagement, en op 20 en 27 februari geeft hij met de getalenteerde Aubrey Snell een workshop over presentatietechnieken. Informatie pitcher.support@hetnet.nl en http://www.jongebazen.nl/kennismanagement/die-oersaaie-presentaties-weg-ermee 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ineke Barnhard
Op je werk kom je om te werken, dus je kleedt je daarnaar, ook 's zomers. Hoe heet het ook is. Je kleedt je gepast. Korte broeken, strandslippers, korte rokjes en diepe décolleté's horen niet thuis op een kantoor. Maak een kleed- en gedragscode die iedere medewerker krijgt, dat is in mijn sector (gehandicapten) bijvoorbeeld heel gebruikelijk.
Algemeen: let op als op het werk plotseling een aantal weken lang veel versierd wordt, geile moppen worden verteld e.d. Dat is ontsnappingsgedrag, een teken dat er wat anders aan de hand is. Onderzoek dan meteen of er organisatorisch of met het werk zelf eea nog wel spoort. Het gaat mi dus niet om zedenvervlakking, maar een vervlakking in de taakopvatting die je als manager ernstig moet nemen.
Theo Janssen
Het gaat - in mijn beeld - goed in de discussie, tot de steller de vraag poneert; " Wie heeft er gelijk" ?
Het gaat in deze casus (en wellicht op heel veel kantoren) niet om 'gelijk', want dan zou er ook iemand fout zijn (geweest). Indien er kledingvoorschriften bestaan, kan de medewerker die daar vanaf wijkt er op aangesproken worden. In dat geval is er iets recht te trekken. Maar zijn die voorschriften er niet, dan kun je een kantoor niet vergelijken met een moskee b.v.! Het is m.i. bij ontbreken van regelgeving zeer situationeel bepaald, met andere woorden.
Het gegeven van de zedevervlakking, doordat er een vrijage ontstaat, is een andere casus; mogelijk heeft dat niets te maken met zomerse kledij. Het zou ook zomaar aan het menu van de dag gelegen kunnen hebben, of aan wat dan ook. Een leidinggevende zou het voorval van de vrijage goed dienen te onderzoeken, want een berisping is - in sommige gevallen (denk aan ongewenste intimiteiten) - zelfs een te lichte correctionele ingreep.
Desiree Janssen
Ik heb vorig jaar een reis gemaakt door Australië en daar is het de normaalste zaak van de wereld om op je thongs (slippers) en shorts (korte broek) naar je werk te gaan. Het klimaat leent zich ervoor en mensen zijn veel productiever als ze iets aan mogen trekken wat comfortabel zit en waar ze zich prettig bij voelen. Volgens mij is de trend van het Nieuwe Werken hierop gebaseerd. Doe waar je goed in bent, doe het op de manier waar je je goed bij voelt en doe dit met respect voor de ander.
Vroeger waren er strenge kledingeisen bij de grote multinationals, later zijn deze regels gematigd door o.a. invoering van casual Friday. Neem een stap in de toekomst en laat mensen zelf bepalen in welke kleding zij het meest productief zijn en houd op met pamperen...