Singles mogen seksen op het werk. Toch? (Case)

In deze rubriek onderzoeken we op een integere manier de normen en waarden die jonge bazen hebben over werk en seksualiteit. We kozen voor dit onderwerp omdat er veel in gebeurt, maar weinig over wordt gesproken. Bovendien zie je hier eigenlijk pas echt hoe moeilijk leiding geven kan zijn en zien we ook hoe het echt met normen en waarden gesteld is.

Onlangs sprak ik een vrijgezelle man die vond dat op Jonge Bazen te weinig onderscheid werd gemaakt tussen vrijgezelle en gebonden managers. Hij verwees naar een artikel van me waarin ik de aandacht had gevestigd op een vrijage op kantoor. De mensen die dit meemaakten waren getrouwd.

 

Hij vond dat mensen met een partner inderdaad op hun werk geen seksuele handelingen mochten verrichten. ‘Voor singles is dat anders' voegde hij daaraan toe ‘Die hebben die beperking niet. Als die met zijn tweeen overblijven aan het einde van een werkdag mogen ze toch doen wat ze willen. Of dat nu bij het copieerapparaat is of niet, dat maakt niet uit.'

Mee eens?

(Volg ons op onze twitteraccount 'Goeroetweets' en op www.egobert.wordpress.com, waar momenteel een leuke reeks afleveringen loopt over de onzin van management- en communicatietrainingen)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Paul van Rosmalen
Mensen met een partner mogen inderdaad op hun werk geen seksuele handelingen verrichten. ‘Voor singles is dat niet anders’ voeg ik er aan toe. Waar ligt de grens? Wanneer ben je single? Als je huwelijk niet lekker meer gaat of wanneer je gescheiden bent "van tafel en bed"?
Als je samen leeft en afspraken hebt gemaakt over sexuele vrijheden. Als je verkering bijna uit is, of nog niet echt aan is? Wie controleert de onafhankelijke status van de medewerker? Hoe gaan we dit arbeidsvoorwaardelijk regelen. Als de wergever dit toe staat, moet hij dan voor bedden zorgen in eventueel speciale ruimtes. Ook de verstrekking van tissiues dient goed geregeld te zijn. Wie draait er op voor de extra reinigingskosten van het tapijt? Kom nou, alsjeblieft hou op met die onzin. Een beetje fleurten op de werkvloer moet kunnen, alle sexuele handelingen dienen echter elders plaats te vinden.
Elios
Sluit me helemaal aan bij Paul. Flirten is prima, maar voor sexuele handelingen is er genoeg ruimte buiten de werkplek. Nog los van het feit dat het op enig moment tot minder leuke dingen kan leiden, die dan de werksfeer beinvloeden.
Jos Immers
Mens zijn en deelnemen aan een arbeidsproces.

Een arbeidsproces is gericht op produktie. Er wordt betaald voor deelname aan een proces met een eindresultaat.

Als mens is het onhandig als je op het werk tijd gaat besteden aan sexuele relaties. Je brengt jezelf in een wederzijds afhankelijke positie. Het arbeidsproces is een goed proces als het zuiver blijft. Als team procesverantwoordelijk. Sexuele relaties brengen onbalans in een team.

Als mens is het goed om te leren dat het werk nodig is om je te voorzien van alle levensbehoeftes. Dit kan uitsluitend door te focussen op het proces. Voorbeeld van een topsporter.

Ik ga met plezier naar mijn werk, zorg voor een gelijkwaardige relatie met de collega's en verlies nooit het belang van de gezamenlijke resultaat uit het oog. Soms gaan de gevoelens voor een collega verder. Bewust van de gevolgen geef ik de prioriteit aan het gezamenlijke belang.

Het sexuele gevoel is een natuurlijke drang en niet te onderdrukken. Er zijn wel keuzes te maken. Het verstand is te beïnvloeden en te besturen. Resultaten wijzen uit dat de besturing meestal vanuit het gevoel uitgevoerd wordt. Als mens oke, tijdens een arbeidsproces heel onhandig.
Martijn
Uiteraard staat er op niemands hoofd 'ïk ben vrijgezel', dus kan de stelling veel simpeler.
"Mogen we seks hebben op het werk met een collega?" Ik vind het ten aller tijden de collegiale verhoudingen verstoren als er seksuele spanning is. Ik bedoel hier datgene wat verder gaat als flirten. Als dit in 'daden' wordt omgezet zijn meestal de rapen gaar. Ik heb zelf ook eens die fout gemaakt en kan dus helaas praten uit ervaring. Ook als beide partijen het oké vinden moeten ze zich goed beseffen dat de omgeving er ook mee om moet kunnen gaan en daar zit de kronkel van dit verhaal. Doe het lekker thuis, in het bos, in............
André
Ten eerste, dankzij Het NIeuwe Werken is ons kantoor overal.... :-S

Ten tweede, mijn voorstel zou zijn om, zowel gebonden als vrijgezel: Don't get caught! ;-)
warmenhj
ik kan me vinden in voorgaande betogen. flirten is "on the edge". natuurlijk is het spannend en heeft te maken met chemie tussen mensen al dan niet gehuwd, meer of minder gebonden of volkomen single. deze knop is te besturen door gevolgen ervan te verleggen naar buiten het werkdomein. het houdt verdere conflicten buiten de deur. wees verstandig eet een "appel" op een plek waar dit ongestoord kan. het gaat als prive aangelegenheid slechts 2 mensen aan en houdt dit ook zo. ongeachte hoe relaties zich ontwikkelen houdt je ook de bewegingsvrijheid daardoor in eigen hand. voorkom dat een van of allebei speelbal worden van de interne roddel of het boemerang effect op wat langer termijn. betrokkenen kunnen nooit allemaal winnen, dus er er is altijd ook een verlies te incasseren. be ahead and stay out of trouble, je kunt er wat aan doen! niets overkomt je zomaar.
symen
Om te beginnen het onderscheid tussen collega's met en zonder relatie. Dit onderscheid is iets waar een werkgever of collega niets mee te maken heeft. Relaties raken uit, je hebt ralaties waarin elkaar ruimte gelaten wordt, er zijn stellen die naar zogenaamde parenclubs gaan en er zijn mensen die het nodig vinden om op avontuur te gaan zonder dat de partner het weet. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar het gebeurt en als leidinggevende heb je daar geen rol in. Als er dus een regel moet zijn, geldt die voor iedereen. Maar moet er een regel zijn? Deze discussie is lastig. Aan de ene kant ben je inderdaad op je werk om te presteren. Vrijages doe je maar in je eigen tijd. Maar aan de andere kant hebben mensen behoefte aan relaties. En steeds meer relaties ontstaan op het werk. Juist bij die mensen die zich met hart en ziel daarvoor inzetten. Som met zoveel passie dat ze buiten hun werk nog amper een sociaal leven hebben. En waar moet je dan je liefde vinden? Dat kan dan bijna alleen nog op het werk... Dat kan dus slechts tot de conclussie leiden dat leidinggevenden bij die medewerkers die veel (vaak te veel) tijd doorbrengen op hun werk een oogje dichtknijpen. Ik pleit dan ook voor een typisch Nederlandse oplossing: Laten we het formeel niet toestaan, maar als anderen er niet te veel last van hebben en het niet te erg opvalt vooral wel gedogen. Iedereen weet toch dat een gelukkig menst met een in alle opzichten bevredigend leven het hardst werkt. En wat willen we liever dan een medewerker die fluitend naar zijn werk gaat en daar niet weg te slaan is? Ook al is dat niet omdat jij zo inspirerend leiding geeft, maar omdat die collega zo'n leuk kort rokje draagt!
Ruud
Mijns inziens kijken we veel te Calvinistisch naar dit onderwerp. Mensen (vrij of niet) hebben sex. Dit komt overal voor en dus ook op het werk. Dat dit genante situaties kan opleveren lijkt me duidelijk. Nou en? Om iets te (willen) bereiken nemen we risico. Dit zie je dagelijks ook in het verkeer. Even snel oversteken (voor 1 seconde winst) met als risico een aanrijding. Mensen zijn vrij in denken en handelen. Ik stel voor dat vooral zo te laten en aan ieder de risico's ter beoordeling. Wees je bewust van de risico's en maak een keuze. WOrdt betrapt en wellicht schuin aangekeken of zelfs ontslagen. Laten we echter vooral niet zo preuts doen. Er is al te veel geregeld in dit land. ;-)