Wilde sex op het werk! (Case)

Een van onze rubrieken is seksualiteit en werk. Omdat het regelmatig voorkomt. En omdat het lastig is om te ‘managen’. Regelmatig ontvangen wij mails over het thema. Wij willen die integer behandelen en managers helpen verder te komen bij hun benadering hiervan. Seksualiteit heeft de reputatie smeuïg te zijn, maar wat wij in de mails lezen is dat dit niet zo wordt beleefd. Een poosje geleden plaatsten wij een mail van A. P. uit U.  52 mensen reageerden. Voor oins reden om het artikel nog eens dun over te doen. (Kijk ook even hier: http://www.jongebazen.nl/kennismanagement/topvrouwen-voor-jonge-managers-een-lekker-boek) A. verbaast zich over het volgende. Hij heeft aan het einde van de dag twee van zijn mensen betrapt op een vrijage. Hoewel beiden de kleren nog aan hadden, waren ze duidelijk bezig met de liefdesdaad in een besprekingsruimte. Er was verder niemand aanwezig. Toen A binnenviel, zei hij zelf ‘sorry’ en verliet de ruimte.

Daarna zat hij er mee, en hij sprak zijn directeur (zonder namen te noemen). Hij vond eigenlijk dat hij moest ingrijpen en sancties moest treffen. De directeur schoot echter in de lach, en riep: ‘Laat die mensen lekker. Zo laat op de dag heeft niemand hier toch last van!’ Met die reactie had A. grote moeite. ‘Je kunt kennelijk maar doen wat je invalt in ons bedrijf’ schrijft hij ‘Niemand maakt zich verder ergens druk over’.

(De schrijver twittert op Goeroetweets)

56 thoughts on “Wilde sex op het werk! (Case)”

Fokko S 13 jaar ago

Terechte reactie van de directeur. Zoiets moet gewoon kunnen. Wie zich daar druk over maakt, is een moralistische angsthaas.

HF 13 jaar ago

Ik geef ook de directeur gelijk, laat lekker gaan … sancties zullen alleen averechts werken, en zolang ze niemand verder lastig vallen en de “rommel” opruimen, dan is er toch niets aan de hand. Totaal onnodig om je daar druk om te gaan maken, er zijn ergere dingen in de wereld.

TP 13 jaar ago

degene die hierover door blijft zeuren, heeft zelf een slechte sexleven….denk ik

J. Verduin 13 jaar ago

Ondanks de positieve reacties die reeds gegeven zijn, vind ik dat het niet kan. Een duidelijke waarschuwing lijkt mij genoeg. Dit soort zaken passen niet binnen een bedrijf., hoe leuk en spannend het blijbaar lijkt. Het kan je bedrijf aardig schaden. Voor hetzelfde geld kan er een klant binnen stappen. Er zijn buiten het bedrijf mogelijkheden genoeg. Het schept precedenten voor anderen en andere praktijken. Hoe ga je je verdedigen naar een van de partners van de “daders” , dat dit mag onder jouw verantwoordelijkheid onder jouw dak?

JG 13 jaar ago

Sancties lijken mij niet nodig, maar de mensen erop aanspreken vind ik zeker op zijn plaats. Het geeft welliswaar geen garantie dat het niet meer gebeurd, maar daarmee maak je wel duidelijk dat de werkvloer geen afwerkplaats is. Overigens heb ik zelf een prima sexleven en ben verre van een moralistisch angshaas, maar we kennen ook nog zoiets als normen en waarden…anders zou het wel een enorme losgeslagen bende worden!

JA 13 jaar ago

het gaat hier om gedrag waar je niet mee geconfronteerd wil worden in een werk situatie. wat mij betreft valt dit in de categorie ‘ongewenste intimiteiten’.
ik, als moralistische angsthaas  met een slecht sex leven, ben panisch voor mensen die dit soort gedrag verdoezelen en waarschijnlijk ook geen bezwaar hebben tegen ‘een klap op de bips’.
Moet toch kunnen is de slogan. Het is ook geen misdaad, maar er moet wel iets van gezegd worden.
De directeur mag er luchtig mee omgaan, maar hij neemt A. niet serieus en dat is de echte misser.
 

BJH 13 jaar ago
Tanja Beelen 13 jaar ago

Jammer dat A niet serieus genomen wordt, dergelijk gedrag wordt binnen onze organisatie niet getollereerd. Reeds vele malen hebben wij hiermee te maken gehad, 1 der partijen zal zijn of haar conclusie moeten trekken en de organisatie moeten verlaten. Het werkt namelijk niet om dergelijke zaken te negeren en of toe te laten. Liever een moraalridder met een slecht sexleven dan een bedrijf runnen waar ieder denkt te kunnen doen en laten wat men zelf wil!

Frits van Dijk 13 jaar ago

Ik denk dat hier twee zaken spelen; twee mensen die iets samen willen ‘delen’, en de werksituatie.
Wat mensen voor elkaar voelen is door een werkgever niet te sturen, de consequentie dat 1 van beide partijen zijn biezen moet pakken bij een romance op het werk vind ik erg rigoureus.
Echter, als zo’n romance het werk belemmert of remt anderen in hun functioneren, dan hebben we een echt probleem. Het minste wat gedaan kan worden is in gesprek gaan met alle partijen. laat in iedergeval aan het stel weten wat hun gedrag met anderen kan doen en welke gevolgen het heeft voor het werk. Zonder een oordeel uit te spreken moet er rekening gehouden worden met de gevoelens van het stel, maar ook met de gevoelens van de collega’s.

DM 13 jaar ago

Waarden en normen takken direct in in de cultuur van een bedrijf. Een reactie (stilzwijgen, sanctie, vermaning, ontslag) zal mijns inziens dan ook in lijn moeten zijn met de gewenste cultuur. Daarbij spelen de gewenste competenties (vertoond gedrag) behorend bij de functies van deze personen ook een rol. Indien een leidinggevende met een van zijn medewerkers betrapt wordt is dat schadelijk voor de werkverhouding. Denk maar eens aan de reactie van collega’s na beoordelingen, promoties, etc. Collega’s hebben dergelijke affaires nagenoeg altijd door. Men gaat immers ongeveer 40 uur van de week intensief met elkaar om.

Wat ik persoonlijk het kwalijkste vind is dat deze twee A in een moreel ongemakkelijke situatie hebben gebracht, waar hij helemaal niet in wil zitten. Nu is A een leidinggevende, so it comes with the job, maar stel dat het een directe collega was geweest. Ik vind dat je ze dan ook te allen tijde aan moet spreken op het effect van hun gedrag op anderen.

wm te z 13 jaar ago

Met een beetje informatie over de situatie, een verhaal van één kant staat iedereen met een mening klaar.
Zou het ook een idee zijn om die 2 mensen zelf eens te vragen waarom ze dat dáár doen en welke risico’s ze lopen (en sancties)? En ze duidelijk te maken dat je dat niet prettig vindt?

OB 13 jaar ago

Heel simpel. Op het werk kan zoiets niet. Wat iemand in zijn prive tijd doet moet ie zelf weten. Wel op aanspreken, sanctie moet niet nodig zijn.  

Marcus 13 jaar ago

Ik zou mijn werknemers daar toch zeker op aanspreken, zei het op een vriendelijke wijze. Als ze niet van elkaar af kunnen blijven zoeken ze maar een hotelkamer in de pauze of na het werk. Ik heb er verder geen problemen me als er relaties ontstaan op de werkvloer zolang het werk er maar niet onder lijdt.

Pietje 13 jaar ago

Hoewel ik in het verleden wel eens sex heb gehad met een collega op kantoor na werktijd past het niet als je ‘betrapt’ kunt worden of zelfs wordt. Het is inderdaad een ongewenste intimiteit.

Jaap 13 jaar ago

Jonge bazen zijn het aller aller ergst. Van die ambitieuze mannetjes en vrouwtjes die zo graag baasje spelen, alleen denken aan scoren, promotie en carriere. Liefst met een opleiding bedrijfskunde, economie of nog erger; management wetenschappen (hoe nihilistisch kan het worden) en natuurlijk zonder een snars verstand van de business.

afz. een oude baas

PS
@Tanja: “Reeds vele malen hebben wij hiermee te maken gehad” Zo, zo.. .geile boel bij jullie op het werk…

Schweinhund 13 jaar ago

LOL @Jaap! U slaat de spijker op zijn kop… Bedrijven gaan naar de knoppen door net afgestudeerde broekies… Geef mij maar bazen/managers met 15 jaar ervaring ipv 4 jaar HBO.

Rob 13 jaar ago

Wat een milde reacties zeg… in de baas zijn tijd even lekker van bil gaan, dat is normaal vandaag de dag?
Waar gaan we naar toe?

Dennissz 13 jaar ago

Meester. Die en die (ik noem geen namen) doen iets wat van U niet zou mogen.

Wat een nazi………..

dader #1 13 jaar ago

Ik schrok me de kolere toen die deur open ging.

martr 13 jaar ago

de klager zal wel jaloers zijn. zo’n type die alleen moet lunchen ‘smiddags, die als laatset gekozen werd vroeger bij gym….

Jaap 13 jaar ago

Management (vooral people management) is vooral veel overhead. De mensen waar het werkelijk om zou moeten gaan zijn de mensen die het geld verdienen voor het bedrijf. Er is sowieso veel teveel managment in bedrijven tegenwoordig. We houden elkaar bezig in vergaderingen die belangrijk aandoen maar eigenlijk niets toevoegen.
Management is soms net een voortwoekerend gezwel. Als je niet oppast wordt het alleen maar meer en meer, groter en groter. Het kost te veel, voegt te weinig toe en levert te weinig op. En dan de plannetjes die sommige managers bedenken om zichzelf maar te kunnen profileren. Om de haverklap alles willen omgooien en veranderen om je eigen toegevoegde waarde maar weer eens te bewijzen. Goed lopende bedrijven gaan hieraan kapot.

Kees Klinker 13 jaar ago

De situatie is heel simpel : de jonge leidinggevende doet precies wat de directeur vraagt. Wanneer de jonge wannabe het niet eens is, dan zoekt hij maar ergens anders een baan.

Frank Minnema 13 jaar ago

En dat bedrijf bevindt zich ergens op de Veluwe?

wim heitinga 13 jaar ago

Vandaar dat ik laatst van die plakkerige toetsen had.

Ben ik echt niet hoor 13 jaar ago

@ Tanja Beelen, Inderdaad jammer dat A niet serieus genomen word, anders had die vast er geen probleem van gemaakt. Heeft gewoon te maken met jarloezie. Zolang het niet op elk moment van de dag gebeurt en niet elke week, kan het toch geen kwaad? Ze zullen zelf ook wel geschrokken zijn toen ze betrapt waren lijkt me.

Tinus 13 jaar ago

Is toch schattig, liefde in je bedrijf. Wel even aangeven dat je dat liever niet hebt als je dat liever niet hebt, voor de rest, grappig. We zijn toch mensen, geen robots?

Ollie 13 jaar ago

Al die jonge baasjes die seks met een x schrijven…..

Carl 13 jaar ago

Sex op het werk moet kunnen zolang je maar zorgt dat anderen je niet kunnen storen. Andersom is echter veel erger. Werk tijdens de sex, oftewel, als je bv tijdens een zakenreisje net aan het vrijen bent met je secretaresse en je krijgt een telefoontje van 1 van je medewerkers.

Maurice 13 jaar ago

Ik hoor dat het gezond is en goed om hoge bloeddruk tegen te gaan. Dus: Een dag niet gevreeën is een dag niet geleefd 😀

sjaak 13 jaar ago

Als de boel maar schoon achterlaten

Ferry 13 jaar ago

Gewoon gesprek aangaan, zeggen dat dit niet de bedoeling is 🙂 , begrijpen ze zelf ook wel.  Als je ze een tweede keer betrapt, (zou heel stupide zijn van hen) gewoon stellen dat als je ze nog een keer snapt er sancties zullen volgen (overplaatsing/ontslag) . De 3e keer kan je er niet omheen, dat begrijpen ze dan ook wel, en dan kan je je sancties werkelijk treffen.

Manager 13 jaar ago

Het gebrek aan decorum van de ‘daders’ spreekt boekdelen.  De directeur moet beseffen, dat het de volgende keer een minderjarig persoon zou kunnen zijn, die de besprekingsruimte binnenloopt.
Daders, doe de deur op slot of blokkeer de deur.

dlagewaa 13 jaar ago

Het gaat hier niet om de daad, maar om het achterliggende principe, namelijk dat relaties op het werk zeer verstorend kunnen werken als de geliefden niet meer elkaars geliefde willen zijn. En wat ook vervelend kan zijn, is als een mogelijke partner van een van de geliefden verhaal komt halen. Dus heb het niet over de sex, maar over de relatie zelf.

Fre 13 jaar ago

het is maar net hoe je het bekijkt, als jij een baan hebt van 9 tot 5, dan word je er op aan gesproken als je niks aan het doen bent, want dat is niet goed voor het bedrijf. maar als jij seks hebt op het werk, dan is dat wel goed? als ik directeur was, had ik gezegd: doe het maar in jullie vrije tijd, maar niet onder werk.
 

PH 13 jaar ago

Tja…eerste twee missers zitten toch echt bij de directeur: hij lacht A. uit en blijkbaar mogen er later op de dag dingen die ’s morgens niet kunnen. Vreemde zienswijze.
De vraag of het wel of niet kan, dat vrijen op het werk, is bedrijfscultureel bepaald. Ik heb een klant gehad waar de directie letterlijk zei: “neuken met collega’s is verboden….tot je je commerciële target hebt gehaald”, waar bij een ander bedrijf het uitspreken van “wat zie je er leuk uit” naar een collega al een berisping van de directie tot gevolg had.
Wat ik maar wil zeggen: duidelijkheid ten opzichte van de bedrijfsmores in deze is de basis. Als die duidelijkheid er niet is, kun je mensen moeilijk aanspreken op grenzen die jijzelf misschien als vanzelfsprekend beschouwt, maar niet als zodanig hebt gecommuniceerd.

Peter 13 jaar ago

Dergelijk volk direct ontslaan en zorgen dat zij geen uitkering kunnen krijgen

Han van der Horst 13 jaar ago

Zolang die mensen hun resultaatafspraken nakomen, zou ik er geen drama van maken. Ze zijn waarschijnlijk meer geschokken dan jij en ze kijken voortaan wel uit om onder de ogen van de baas te zoenen. Passeer ze de maandag daarna een paar keer met één wenkbrauw omhoog en zeg niks.  Maar aanspreken, betekent ook bespreekbaar maken en daar komt allerlei ellende van die afleidt van waar het om gaat: het boeken van het gewenste bedrijfsresultaat.  Dat begreep die oude directeur, door ervaring wijs geworden en dat is A. nog niet.

Bert Venema 13 jaar ago

@Tanja Beelen: Wat een enge organisatie. Jullie verbieden zeker ook dat werknemers elkaar buiten het werk privé zien, of zelfs een relatie aangaan? Werknemers duidelijk maken dat vrijages op het werk niet de bedoeling zijn lijkt me voldoende. Het verhaal van A. doet verder nergens vermoeden dat het hier zou gaan om “stiekeme vreemdgangers” of gewoon een stel dat toevallig in hetzelfde bedrijf werkt en zich even alleen waande. Trekken jullie altijd zulke overhaaste conclusies? Dan zul je het waarschijnlijk nooit tot “oude baas” schoppen, want met zo’n instelling hou je je personeel niet lang bij je.
Overigens: het is “getolereerd”. Niet “getollereerd”.

Joris 13 jaar ago

Het spijt me zeer hoor, maar met al die reacties die ik hier lees vraag ik me af of er nog wel eens wordt nagedacht over het “mens” zijn op het werk.
2 zijn betrapt, natuurlijk is dat grappig… en mocht je een van de 2 er ooit mee om de oren kunnen slaan in een grappige situatie (onder 4 ogen) dan doe je dat.
Verder doe je gewoon of je neus bloedt. Zo lang ze het maar niet in het openbaar binnen het bedrijf doen, dan pas leidt het af, dan pas spreek je ze er op aan.

willemijn 13 jaar ago

Na alle reacties gelezen te hebben, realiseer ik me dat seks op het werk iets is net als schelden of schreeuwen tegen elkaar. Dat doe je niet, dat is niet professioneel. Target of geen target…
Daar zeg je dus wat van. Dus hier zeg je ook wat van. Als het zich blijft herhalen neem je maatregelen.  Maar het zomaar voorbij laten gaan betekent misschien ook wel dat je te laf bent om er wat van te zeggen.  Het is nergens voor nodig dat op kantoor te doen toch… Kantoor is voor zakelijke ontmoetingen.

Erik 13 jaar ago

A geeft hiermee aan niet geschikt te zijn voor zijn taak. Een goede manager heeft een natuurlijk overwicht dat ervoor zorgt dat je niet “sorry” zeggend de ruimte hoeft te verlaten. Zijn directeur zou hem tegen zichzelf in bescherming moeten nemen en hem een minder zware verantwoordelijkheid moeten geven. Buiten het bedrijf bijvoorbeeld. Al te aanstootgevend gedrag is trouwens met alle kleren aan wat ongeloofwaardig, maar zelfs al zouden ze volledig naakt zijn en dampende sex hebben, dan nog past slechts een gesprek achteraf met de betrokkenen. Afhankelijk van hun reactie passen er al dan niet maatregelen om herhaling eventueel te voorkomen. Aantrekkingskracht tussen personeel is niet van hogerhand te managen en de uitingen ervan evenmin. Mensen moeten zelf hun verantwoordelijkheid kennen. En als daar spradisch wat enthousiasme bij komt kijken binnen een bedrijfscultuur waarbij de mensen die ruimte hebben, so be it. Gewenste en ongewenste intimiteiten zijn niet goed met elkaar te vergelijken. Ongewenst  is sowieso fout, en gewenst is iets privé tussen de betrokkenen. Ongevraagd blootstaan aan exhibitionisme past bij ongewenst. Ze hadden ook de deur kunnen (moeten) afsluiten.

Bert Venema 13 jaar ago

Misschien is het aardig als de mensen die hier reageren even vermelden in welke regio ze werkzaam zijn. Als het gros van de bovenstaande reacties zo eens bekijk, vermoed ik veel Bible-belt.

Erik 13 jaar ago

Randstad, maar wel zo ver mogelijk verwijderd van de bible belt als ik kan.

Boris 13 jaar ago

A betrapt twee vrijende collega’s en nu is de vraag of hijzelf serieus genómen moet worden door de directeur? ’t Moet niet gekker worden…

Peter Goes 13 jaar ago

Waar vrouwen en mannen op één werkvloer samen zijn is het niet uit te sluiten dat er affaires ontstaan.
Daar moet je ook niet moeilijk over doen zolang het werk gewoon doorgaat en er verder niemand last van heeft. Je kunt kiezen voor je koffiepauze of een lekkere wip. Niemand die daar last van heeft. Is me 1x overkomen en denk er met plezier aan terug.

Petra J 13 jaar ago

Het laatste (betrouwbare) onderzoek laat een schrikbarend hoog cijfer zien als het gaat om sexuele ‘handelingen’ op het werk. 1 op de 3 werknemers zegt seks te hebben gehad tijdens werkuren op het bedrijf. Bovenstaande casus is dus geen incident. Stevige regelgeving lijkt me gepast. Bij een professionele organisatie hoort professioneel gedrag. Seks hoort daar, onder werktijd, helaas niet bij.
Als bovendien 90 euro voor een hotel te veel is zegt dat ook wat over de aard van de relatie…..

Ronald 13 jaar ago

Werk kan tijdens sex bijzonder storend zijn.
Men kan zich dan ook beter beperken tot de koffie of luchpauzes en natuurlijk het einde van de werkdag.

Klaas Vaak 13 jaar ago

Vreemdgaan gebeurt het vaakst op het werk bleek eens uit een onderzoek, en we weten dat gelukkig ‘bijna niemand’ dat doet dus waar maken we ons druk om… Dus: zorg dat je niet gepakt wordt want dan breng je bedrijf je in diskrediet en je collega’s in verlegenheid. Veel plezier op je werk!

John Berends 13 jaar ago

Zoals een oude baas van mij tegen me zei toen ik met hetzelfde dilemma bij hem kwam: ik vind het prima dat ze het doen, maar niet op mijn meubilair. Was ook exact dezelfde tekst die ik dankbaar gebruikte in het gesprek met hen beiden. Overigens heeft daarna 1 van hen ontslag genomen om de relatie voort te kunnen zetten, maar dit op eigen keuze en zeker niet omdat het bedrijf erom vroeg.

S.C. Onder 13 jaar ago

Een van mijn chefs deed het regelmatig op het werk met een collega. Ik betrapte hen regelmatig. Mijn chef vond dat vervelend. Uiteindelijk kostte het me mijn baan. Op het werk seksen kan voor velen op verschillende manier schade opleveren en of hinderlijk zijn. Als je op je werk niet voetbalt, tv kijkt of kaart,  vrij er dan ook niet.

Zande 13 jaar ago

 
 
@Tanja B.
” Liever een moraalridder met een slecht sexleven dan een bedrijf runnen waar ieder denkt te kunnen doen en laten wat men zelf wil!”
Daar zou ik nog eens over nadenken.

Petra Medendorp 13 jaar ago

Tjongejonge, wat een een enorme hoeveelheid reacties……. Zou dat aan het onderwerp liggen????

Martijn 12 jaar ago

Nou, ik zou er persoonlijk wel bezwaar tegen hebben. Stel ik kom met een klant de meeting room binnen en er vindt een vrijage plaats. Ik zou me doodschamen. Ze kunnen toch het wel gewoon thuis met elkaar doen, of desnoods in een hotel of in de vrije natuur?

Het is net als met porno kijken. Ik heb daar geen bezwaar tegen dat mensen dat doen, zolang ze het maar niet op de zaak of op computers van de zaak doen.

Harrie 12 jaar ago

Iedereen kan doen wat hij zelf wil, maar niet in de tijd waarin hij/zij betaald wordt door het bedrijf. En inderdaad, je zal maar met een klant of in mijn geval met een patiënt binnen komen.

De vraag is of de directeur zijn eigen bedrijf en medewerkers wel serieus neemt of hij doet er zelf driftig aan mee.

Robert 12 jaar ago

Het probleem is meneer A.P. zelfe. De goede man is sexueel niet vrij en adresserd verkeerd.
Als eerste had hij de betrefende zelf rechtstreeks moeten/kunnen aanspreken en/of verzoeken. Dat kan ook gedurende dagen daarna. Het is bij de zotten naar de directeur te stappen en te vinden dat deze twee onverlaten kindjes (ze doen niet zoals het hoort in zijn ogen) op het straf bankje moeten. Nee geef ze een cursus tantra daar hebben ze wat aan en misschien raadzaam deze ool zelf te volgen. Mensen doe niet zo krampachtig over sex wij mensen zijn ook sexuele dieren dat is nie ander. En spreek elkaar aan en vraag.

O ja een sigaretje roken op het werk ofwel de baas zijn tijd mag wel en dat meerdere malen per dag. Van roken kun je dood gaan en heeft i ieder geval een slecht invloed op de ziekte kosten. Van knuffellen en sex kun je dat (mits vielig) niet zeggen in tegendeel.

Robert

Hendrik van Erk. 12 jaar ago

Als ik dit zo lees had ik toch beter een kinderwagen zaak moeten beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *