Reizen voor de baas, in je vrije tijd of niet? (CASE)

Bij een middelgroot bedrijf in het zuiden van het land zijn de werktijden in principe van 8:30 tot 17:00 uur. Het bedrijf heeft een aantal consultants in dienst, die regelmatig klanten bezoeken. John is zo’n consultant. Ambitieus, hardwerkend en flexibel. John woont op een half uurtje rijden van het bedrijf. Om 8 uur moet hij dus in de auto stappen, om op tijd te beginnen. Als hij een klant bezoekt, vertrekt hij soms iets eerder.

Op een dag wordt John aangesproken door zijn leidinggevende Victor. Het is Victor opgevallen dat John vaak pas om 10 uur de eerste afspraak bij een klant heeft. Dat is dus anderhalf uur te laat! Om half 9 begint immers de werkdag.
John is verbaasd en geeft aan hoe hij werkt. Eigenlijk moet hij om 8 uur vertrekken om op tijd op de zaak te zijn. Wanneer hij klanten bezoekt, plant hij deze afhankelijk van de reisafstand en de filegevoeligheid om 9 uur of om 10 uur. Hij moet dan effectief om 7 uur van huis en vindt dat redelijk. Nog vroeger vertrekken vindt hij niet redelijk.

Vincent ziet dit heel anders. Half 9 is half 9. Dit geldt ook voor klanten in Oost-Groningen of Noord-Holland. John moet dan maar om 6 uur of zoveel eerder als nodig in de auto stappen om op tijd te zijn. In zijn eigen tijd wel te verstaan, want woon-werkverkeer is geen reistijd. Na veel gediscussieer is Vincent nog niet te vermurwen. Hij vindt dat John maar slimmer moet plannen en niet zo zijn uurtjes moet tellen.

John baalt van de houding van zijn baas. Hij vindt het nogal ondankbaar ook, want hij was nooit te beroerd iets extra’s te doen. Maar dit gaat hem te ver. Hij heeft immers  gekozen voor een woon-werkverkeer van een half uurtje. In zijn eigen tijd structureel onbetaald uren voor de baas gaan rijden vindt hij niet reëel.

Om verdere problemen over dit onderwerp te voorkomen gaat John inderdaad – zoals zijn baas al zei – slimmer plannen. Voortaan is John klokslag half 9 op kantoor. Drie kwartier later vertrekt hij dan meestal naar een klant, waar hij afhankelijk van de locatie, meestal rond 11 uur, half 12 arriveert. Niets tegen in te brengen. Wel bijna de hele ochtend verloren, maar zijn werkdag begint keurig om half 9. En leidinggevende Vincent heeft hier zelf om gevraagd, toch?  Inderdaad is het gezeur hierover nu afgelopen….

Effectief of niet?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Bastiaan
Als de doelstellingen voor John duidelijk zijn en afgerekend wordt op resultaat, zal het voor Victor niet veel uitmaken wanneer hij bij de klant zit. Als Victor het daarnaast voor John  mogelijk maakt thuis te werken, is het probleem helemaal opgelost.