Is het coronabeleid groupthinking aan het worden?

Of Den Haag het wil horen of niet wil horen, er wordt behoorlijk gemord. Mensen missen perspectief, ze vinden het beleid te eenzijdig, hebben het gevoel dat er niet geluisterd wordt en vinden dat er te veel gefocust wordt op het virus en dat de economie wordt vergeten. De avondklok is velen ook een doren in het oog. Niet zozeer het feit dat je na negenen niet meer op straat mag (de meesten doen dat in deze tijd van het jaar toch niet), maar meer dat er opnieuw iets is afgesnoept van onze vrijheden, gaat de mensen tegenstaan.

Er is veel ingeleverd. Heel veel. In een jaar tijd zijn we overal mondkapjes gaan dragen, zijn we gaan thuiswerken, houden we anderhalve meter afstand, organiseren we geen feestjes meer, bezoeken geen restaurants of café's of festivals meer, en hebben we onze kinderen thuis te houden. Er is een lockdown en nu dan al weer een paar weken de avondklok. Je zou bijna gaan geloven wat de 'wappies' en complotdenkers beweren, namelijk dat ze systematisch onze vrijheden aan het inpikken zijn.

Zo ver hoef je echter niet te gaan. Je kunt ook gewoon naar de economie kijken. Bedrijven vallen om en mensen worden depressief van het beleid. Licht aan het einde van de tunnel lijkt te liggen in het vaccin, maar hoe staat het daar mee? Is het wel opgewassen tegen de mutanten van het virus? De economie, en daarmee zijn bedoeld tienduizenden mensen als het er geen honderdduizenden zijn, raken in nood, omdat ze hun winkels gesloten moeten houden, hun trainingen moeten uitstellen of hun evenementen moeten droppen. Ik begrijp echt niet dat een liberale overheid dit goed vindt.

Kan het anders? Jawel. Maar daarvoor moet je creatief willen zijn en niet teveel vast willen houden aan een eenmaal gekozen koers, wat in mijn boek 'Het Flitsbrein' een van de acht denkfouten genoemd is die het menselijk denken bepalen. Een andere valkuil die ik daar benoem is 'groupthinking'. Bij dit fenomeen is een groep doof voor andere denkrichtingen en de kritiek van mensen op haar beleid. Ik denk dat het demissionaire kabinet en het OMT lijden aan deze twee fenomenen.

Is er een alternatief dan? Natuurlijk wel. Maar daarvoor moeten we af van het idee dat we ten koste van alles de IC's moeten beschermen. Dat zal een paradigmaverschuiving zijn. We moeten duurzame en lange termijn-plannen bedenken voor de omgang met virussen die we niet onder controle hebben. Moeten we de hele economie in een lockdown gooien in dat soort gevallen? Nee. Niet doen dus, is mijn mening. Ik stel toch voor dat we naar het Zweedse model kijken. RTL schreef in december 2020:

'Zweden staat bij veel mensen al sinds het begin van de coronacrisis bekend als hét Europese land waar alles nog kan. Dat beeld probeert Zweden door een zware tweede golf een beetje bij te stellen. Toch houden de Zweden het vooral nog bij adviezen. Ze vragen de bevolking niet van het openbaar vervoer gebruik te maken, niet naar andere regio’s te reizen en niet naar de horeca te gaan. Maar het kan wel.

Want de horeca is open. Er mogen maximaal acht gasten aan een tafel zitten. Kom je met een groep groter dan acht, dan ben je gewoon welkom. Je moet alleen een tweede tafel reserveren en die tafel moet een meter verwijderd zijn van de andere tafel die je gereserveerd hebt. Alcohol wordt tussen 22:00 uur en 11:00 uur niet geschonken.

De maximale groepsgrootte is net als in de horeca acht. Alleen bij begrafenissen is het 20. Daarnaast is er een toegangsverbod tot het land, maar opvallend: alleen voor mensen buiten de EU. Kom je uit de Europese Unie, Noorwegen, Zwitserland of Groot-Brittannië, dan ben je gewoon welkom. Mits het land waar je vandaan komt het toelaat uiteraard. Tot slot, mondkapjes zijn niet verplicht, ook niet in verpleeghuizen.'

Zweden redeneert anders. We kunnen wel de hele boel platgooien, maar wat schieten we ermee op? Dat is de redenatie. Ik doe niet aan wappie-ideeën of complotdenken. Ik zie geen moedwillige plannen van de overheid om mensen langs een sluwe weg van hun vrijheden te beroven en de bevolking vanuit satanistische motieven te decimeren. Wel zie ik een tunnelvisie: een obsessie voor de virale kant van de zaak, terwijl er grotere ellende gebeurt op andere plekken door het virusbeleid. Dat moeten we doorbreken. Anders vrees ik dat de bevolking het niet bij morren gaat laten.

Met klem dus het verzoek om vanaf NU na te denken over de economie. Het Zweedse model hoeft niet per sé het juiste te zijn, maar laten we dan andere alternatieven bedenken. Dit kan simpelweg niet zo doorgaan.

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>